Za Veliki petak predstavljamo vam recept ribljeg paprikaša koji možete spraviti kod kuće.
I muzejski zapisi otkrivaju nam skromne recepte pripreme jela od riba. Nekada se riba u ovim krajevima nabavljala prilikom svetkovanja godišnjih običaja (Uskrs, Božić), a riječna i nešto češće – „kad i’ imaš!“. U tradiciji ovoga kraja u Velikom tjednu prehrana je isključivala meso. Na Veliki četvrtak pazilo se kako bi u tanjuru bilo raznovrsnog povrća, špinata i kelja te sličnog sezonskog zelenja. Na Veliki petak nije se kuhalo već se jeo dan ranije skuhani grah (bez mesa), a pekla se i posna pogača. Post i nemrs navedenih dana kao priprema za Uskrs dopunila je riba.
Sastojci:
2 kg miješane riječne ribe (som, šaran, štuka)
1,5 l ribljeg temeljca (glave, repovi, sitna riječna riba)
50 dag crvenog luka
30 dag mrkve
20 dag korijena i lista peršina
20 dag celera
3 dl kuhanog domaćeg soka od rajčice
1 list lovora
1 feferonka
5 dag crvene mljevene paprike
2 dl bijelog domaćeg vina
-soli i papra po ukusu
Prilog: kuhana domaća tjestenina
Priprema:
Samljeti crveni luk, očišćenu mrkvu te lišće i korijen peršina i celera. Kuhati u kotliću uz zalijevanje ribljim temeljcem. Dodati domaći kuhani sok od rajčice pa sve zajedno protisnuti. Osnovu začiniti paprom, lovorom, feferonkom, mljevenom začinskom paprikom i domaćim vinom. Prokuhati pa dodati pripremljenu sječenu ribu i kuhati 20 minuta. Na kraju dotjerati okus. Poslužiti uz domaću tjesteninu.
Dobar tek!