Otvorena izložba Edita Schubert "“ Transavangarda

Od ranih sedamdesetih izlagala je na brojnim samostalnim izložbama na domaćoj i međunarodnoj umjetničkoj sceni. Godine 1982. izlaže na Venecijanskom bijenalu, a iste godine i na Bijenalu u Sydneyu. Umrla je 2001. godine. Edita Schubert svakako je iznimno značajna hrvatska umjetnica.

Njen često nazivani dvostruki život, život zaposlene crtačice i život umjetnice čitljiv je iz njenih djela često intimističkog karaktera, autoreferncijalnih i autobiografskih nota. U presjeku djela koja je za sobom ostavila njena se umjetnost kreće na rubu između slikarstva, skulpture, instalacije kao da uvijek kada zgotovi jedno područje izražajnog osvaja drugo, novom inspiracijom, novom igrom i novom umjetnošću.

Prepoznajemo sklonost propitivanja novih tehnika i novih (živih) materijala, sklonost povijesnoumjetničkom preispitivanju kroz geometrijske forme teketonskih Katedrala i geometrijskih Trapeza obogaćenih čistim poimanjem osnovnih boja.

Izložba je organizirana u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti iz Zagreba, Modernom galerijom iz Zagreba i gđom. Anom Schubert uz pomoć dr. Leonide Kovač. Uz gradonačelnika Ivicu Kirina, koji je otvorio izložbu, otvorenju je nazočio niz uzvanika.

Inače u sklopu izložbe, posjetitelji su mogli uživati u koncertu osječke skupine Another spring quintet.