Mikeški jestvenik

… je naziv projekta Strukovne škole Virovitica s ciljem istraživanja, pripremanja i predstavljanja tradicijske prehrane starosjedioca Virovitice – Mikeša, ponajprije učenicima u zanimanju kuhar i pomoćni kuhar, a zatim i lokalnoj zajednici.  

Projekt je trajao od travnja do rujna 2017., a škola partner je bila Industrijsko obrtnička škola Virovitica. Suradnici na projektu su Gradski muzej Virovitica, Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije i Turistička zajednica grada Virovitica. 

Gradski muzej Virovitica pružio je stručnu pomoć pri istraživanjima zaboravljenih recepata, edukaciji o Mikešima i pri odabiru muzejskih predmeta iz svojih zbirki. Etnologinja Muzeja educirala je učenike putem radionica i predavanja u Školi i Muzeju. Suautorica je teksta u Knjižici recepata, tekstova u stolnom kalendaru za školsku godinu 2017./2018. kao i tekstova koji se tjedno objavljuju u tiskanom izdanju Virovitičkog lista sa željom da se nekadašnja jela približe javnosti.

Sva jela iz Knjižice recepata izradili su učenici smjera kuhar i smjera pomoćni kuhar obiju škola, dok su učenici smjera pomoćni stolar Industrijsko obrtničke škole Virovitica napravili suvenir drvene daščice i kuhače. Gradski muzej Virovitica s ostalim institucijama zalaže se za „jestveni suvenir“ grada Virovitice koji će ispričati dio tradicijske gastronomske priče ovog područja.

Online izdanje kuharice preuzmite besplatno!

Preuzmite Mikeški jestvenik u PDF formatu