Održan terenski obilazak na lokalitetu Dvorina u Orešcu, rimskog Bolentia

U subotu 4.VI 2017.g.  je realiziran projekt kulturne udruge Kreda (Kreativa, Aktiva, Edukativa) iz Suhopolja  „Stopama starih civilizacija“ zajedno s partnerom Gradskim muzejom u Virovitici. Višesatni obilazak arheoloških lokaliteta u Orešcu, Zvonimirovu i Okrugljači imao je zadatak podsjetiti na daleku  prošlost ovog kraja i upoznati  prisutne s načinom života  i pokapanja  Kelta i  Rimljana.

S tim ciljem je obavljen terenski obilazak na lokalitetu Dvorina u Orešcu, rimskog Bolentia,  gdje su prikupili ostatke  građevnog materijala i keramike iz rimske kuće. U Područnoj školi u Orešcu  su mogli razgledati izložbu o Bolentiu s izabranim nalazima. U Zvonimirovu su vidjeli položaj keltske nekropole i saznali nešto više o načinu pokapanja muških i ženskih grobova. U Okrugljači su obišli lokalitet srednjovjekovnog razdoblja , a  na odmorištu uz Dravu svoje dojmove, ponajviše s izložbe, prenijeli u glinamol.

Ugodno i korisno druženje, kako za djecu, tako i za odrasle, završilo je u Područnoj školi u Okrugljači gdje su mogli pogledati video zapise s projekata u Orešcu obavljenim 2015. godine, s istim partnerom.

 

Silvija Salajić