U Muzeju održana tradicionalna uskrsna radionica

Već tradicionalna, četvrta edukativna radionica za Uskrs održana je u muzejskim prostorijama u petak, 3. travnja sa osnovnoškolcima iz Gornjeg Bazja, Gradine, Špišić Bukovice te Virovitice (o.š. Vladimir Nazor i Ivana Brlić Mažuranić). Ove godine djeca su izrađivala pisanice s narodnim motivima oblikujući glinu koju je za radionicu donirao Opeco d.o.o.

Radionica je započela u 10 sati kada je oko 30-ak sudionika radionice pozdravila etnologinja Jasmina Jurković, koja je ukazala na povezanost tradicionalnih motiva na pisanicama sa novim tehnikama izrade. Potom je voditeljica nastavnica Ankica Fijala objasnila tehniku rada te domonstrirala izradu.

Uz nastavnike, Igora Fučkara i Vesnu Matovinu te novu muzejsku djelatnicu povesničarku umjetnosti Anamariju Kučan radionica se nastavila u veselom tonu. Sudionicu su marljivo omekšavali glinu te ju oblikovali u zanimljive pisanice. Svi radovi nakon sušenja će biti prevezeni u Opeco d.o.o. gdje će se «ispeći» te će se potom predstaviti na hodniku Muzeja u sklopu obilježavanja Uskrsa.

Radionicu su posjetili i učenici o.š. Virovitica koji su se obradovali gotovim pisanicama.    (jj)