Posjet DV Cvrčak izložbi „Muzej(i) u loncu“

U petak, 24. ožujka Muzej i gostujuću etnografsko-fotografsku izložbu „Muzej(i) u loncu“ posjetili su šestogodišnjaci – „Kikići“ iz DV Cvrčak. Oni su u pratnji svojih odgojiteljica Anice Čordašić i Jasne Paponje razgledali nove prostore izmještenog muzeja, razgovarali o važnosti hrane i naposljetku svojim omiljenim jelima. Pričali smo o prikupljanju recepata od naših baka i djedova, o čuvanju jela koja se danas ne kuhaju, ali i o posuđu koje se izrađivalo na lončarskom kolu u kojemu se kuhala nekada hrana.  

Podijelivši se u dva tima igrali smo igru memory s karticama na kojima je oslikano tradicijsko glineno posuđe, a zatim smo zamišljali naša najdraža jela što smo i pretočili u crteže voštanim i drvenim bojicama. Među crtežima omiljenih jela pronašli smo i ukusnu sarmu, krpice sa zeljem, tijesto sa sirom, nezaobilazne špagete i parmezan, pizzu, roštilj, pržene lignje i krumpiriće, neobičnu žutu juhu, ali i gojtane, kolač damen kapric i prežganu juhu.  Dio crteža Kikići su ponijeli doma i u vrtić, a dio su odlučili postaviti kao izložbu u muzeju. 

Potaknuti izložbom i posjetom, daljnje razgovore o hrani, namirnicama i jelima Kikići će nastaviti u vrtiću i narednih dana kada će raditi s glinom i izrađivati svoja jela i posuđe.