Četvrti Šnajderaj

U srijedu, 8. ožujka održali smo u muzeju novi Šnajderaj koji je ponudio polaznicima radionica osnove šivanja na mašinu kao i ručnog šivanja. Kroz četiri dosadašnja susreta družili smo se i govorili o muzejskim pregačama, tradiciji šivanja pregača te izradi modernih personaliziranih pregača. U našim susretima izradili smo trinaest pregača od novih kupovnih, ali i recikliranih materijala (muških košulja, iznošenih majica, raznih tekstilnih predmeta). Re-upotrebom materijala također smo izradile i devet krpenih lutkica nakon što smo upoznali muzejske „bebe, krpene bepke i prnkene bapke“ iz zbirki našeg muzeja. 

Uz druženje, naučili smo nešto i o krojačkom mišiću (hvala polaznici Mihaeli Kuhner Grubić), zatim o nevidljivom bodu, o „heftanju“, namatanju konca, zamjenjivanju slomljene igle, porubljivanju, uvlačenju konca u mašinu, „štepanju“, cik-cak šivanju i drugim zgodnim osnovnim trikovima u radu sa šivaćom mašinom. Teži zadatak bio je vađenje kroja i pronalazak pravih mjera, što ćemo nadoknaditi još jednom srijedom u Šnajderaju plus sa Sanjom Kirin koja će nas uputiti u tajne izrade suknje. 

Posebno raduje da smo jedan dio sudionica Šnajderaja potaknuli na nabavku šivaće mašine, zatim jedan dio na nove ideje u šivanju, jedan dio na otkrivanje ručnih vještina. 

Pozivamo sve sugrađane na malo predstavljanje nastalih radova Šnajderaja u dopodnevnom subotnjem druženju u muzeju, 11. ožujka u 11 sati kada ćemo izložiti krpene lutkice i pregače koje smo izradile.