Obnova dvorca Pejačević i revitalizacija Gradskog parka u Virovitici

Odlukom o financiranju projekta, koja je u nadležnosti Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Grad Virovitica dobio je bespovratna sredstva za projekt “Integrirani razvojni program Virovitice - 5 do 12 za Dvorac“ koji obuhvaća obnovu dvorca Pejačević i revitalizaciju Gradskog parka u Virovitici, vrijedan čak 78.422.470,00 kuna.

Program uključuje obnovu dvorca Pejačević prema projektu koji su izradili glavni projektant Milko Puncer iz tvrtke “Urbos d.o.o.”, Osijek, Natalija Bajs iz tvrtke “Krear”, Zagreb i djelatnice Gradskog muzeja Virovitica kao autorice muzeološkog sadržaja i preliminarne muzeološke koncepcije.

Osnovna ideja projekta jest prenamjena funkcije cijelokupnog dvorca Pejačević kao suvremenog muzejskog prostora koji će uključivati, osim muzejski namjenskih prostora (stalnog postava, čuvaonica i prostora povremenih izložbi), polivalentnu dvoranu, prostor pedagoško-edukativnih radionica, prostor suvenirnice i turističke zajednice, kafić tematski uključen u muzeološku priču i restoran, te tako ponuditi posjetiteljima sveobuhvatniji doživljaj priče o kultunoj baštini kroz aspekte kulture, ugostiteljstva, zabave i edukacije.

Stoga je i Gradski muzej Virovitica suočen s izazovom da iz temelja izmijeni svoj dosadašnji način komuniciranja s korisnicima i suradnicima kako bi se uspješno prilagodio novonastalim okolnostima u kojima se od njega očekuje da postane pokretač turističkog razvoja šireg teritorija. 

Pod komunikacijom u ovom slučaju podrazumijevamo sve programe, aktivnosti i usluge koje Muzej nudi korisnicima interpretirajući i prezentirajući građu koju prikuplja, čuva i istražuje. Novim konceptom Muzej se pretvara u mjesto gdje “posjetitelj” više nije pasivni promatrač nego aktivni protagonist koji je inovativnim muzeografskim sredstvima motiviran za učenje, istraživanje i zabavu. 

Veselimo se novim okolnostima i čestitamo svim protagonistima ovog projekta na pozitivno donešenoj Odluci, te pozivamo građane Virovitice i naše posjetitelje da se uključe u djelatnosti koje će biti realizirane unutar projekta.