Šetalište Edite Schubert

Projekt uređenja ˝ŠETALIŠTA EDITE SCHUBERT˝- transformacija urbanog krajolika prema umjetničkim radovima

Likovni odjel Gradskog muzeja Virovitica

Šetalište u centru grada Virovitice zanimljiv je primjer prenošenja autorskih umjetničkih djela na arhitekturu i javni prostor. Uređeno je prema motivima likovnog opusa afirmirane hrvatske umjetnice, porijeklom iz Virovitice, Edite Schubert. Šetalište je projekt arhitekta Krunoslava Kovača i koautora Marka Kovača.
Ljubaznošću autora Likovni odjel Gradskog muzeja Virovitica odnedavno čuva dokumentaciju projekta koji je osvojio Jednakovrijednu nagradu 46. Zagrebačkog salona primijenjene umjetnosti i dizajna na temu ˝Rukopisi novog doba˝.

˝U centru Virovitice obnovljeno je pročelje stambeno poslovne zgrade izgrađene 1948. godine. Ideja pri obnovi pročelja bila su djela pokojne akademske umjetnice Edite Schubert (1947 - 2001), rođene Virovitičanke. Na pročelje zgrade aplicirani su radovi iz geometrijske faze autoričinog opusa. Zgrada ima tlocrtni ˝U˝ oblik ukupne dužine 160, a visine 10 metara. Kolorit pročelja vjerno je prenesen sa originalnih djela umjetnice. Na pročelju se nalazi devet polja koja su oslikana motivima sa slika Edite Schubert. Balkoni sa lođama obojeni su svjetlo sivom bojom koju je autorica koristila u svojim djelima. Na zabatnim zidovima oslikana su ¨lažna˝ vrata, vjerna replika autoričina djela (izveo akademski umjetnik Bojan Hercigonja).¨


˝Edita Schubert je rođena Virovitičanka koja potiče iz stare ugledne porodice Schubert čija roditeljska kuća i sada dominira centrom Virovitice. Edita je rođena u Virovitici 1947. godine gdje je završila osnovnu školu, te odlazi u Zagreb gdje završava Školu za primijenjenu umjetnost, a 1971. godine diplomira na Likovnoj akademiji. 2001. godine prerano umire u naponu umjetničkog stvaranja.

U prosincu 2009. godine u Zagrebu je otvoren novi Muzej suvremene umjetnosti. U stalnom postavu od 630 izloženih djela istaknuto mjesto imaju i dva djela Edite Schubert. Izložena je prostorna instalacija „Biografija" iz 1997 g. i akrilik iz 1986. g.

Citat iz kataloga postave MSU: „Edita Schubert osebujna je umjetnička pojava na hrvatskoj sceni. Neprestano istražujući različite umjetničke medije redovito je dolazila do novih originalnih tehnologija izvedbe svojih radova..."
Edita Schubert radila je na Medicinskom fakultetu kao crtačica na institutu za anatomiju gdje je ostavila neprocjenjivi opus crteža u anatomskim atlasima kod nas i u inozemstvu. Umjetnički rad možemo svrstati pod: hiperrealistične tendencije, skulpturalne ambijente, transavangardu, geometrijsko slikarstvo. Svoje radove Edita je izlagala je na samostalnim i skupnim izložbama kod nas i u inozemstvu. Dobitnica je više nagrada i priznanja. Dobitnica je i našeg najvišeg priznanja za likovnu djelatnost „Josip Račić". Nekoliko djela Edite Schubert pohranjeno je u Gradskom muzeju Virovitica.

Iz navedenih pokazatelja rodila se ideja da recentna umjetnička djela Edite Schubert apliciramo na prostore i objekte u Virovitici, potaknuta tendencijama europskih gradova da se moderna umjetnost približi građanima. Berlin je promovirao oslikavanje ruskih stambenih blokova djelima suvremenih umjetnika. U Hrvatskoj je grad Varaždin dao oslikati jedno turobno pročelje prema grafičkom predlošku Aleksandra Srneca. Djela Edite Schubert iz opusa geometrijske faze katedrala, trapeza i patterna idealna su za primjenu oživljavanja virovitičkih prostora i pročelja.˝

(iz prijedloga projekta Homage Editi Schubert autora KRUNOSLAVA KOVAČA, ovl. arh i koautora MARKA KOVAČA, dipl.ing)