Kuća Slamnjačka

Iz Etnološkog odjela Gradskog muzeja Virovitica predstavljamo dokumentacijske fotografije tradicijskog graditeljstva u Virovitici - KUĆE SLAMNJAČKE.

Uz brojne, vrijedne i ručno rađene predmete raznih materijala zanimljiv dio građe Etnološkog odjela čine i „stare" fotografije. Virovitički muzej uz originale fotografija čuva i preslike koje nam suradnici posude i povjere na uvid.

Dio ovog materijala pruža uvid u mijene kulturnog krajolika našega grada. Značajan dio grada sve do sredine 20. stoljeća činilo je stanovništvo usmjereno ka poljoprivredi. Njihovi domovi građeni tradicijskim načinom gradnje, drvene konstrukcije i slamnatih krovova bili su važan dio arhitekture grada. Danas u gradu više nema kuća slamnjački, ali još uvijek možemo vidjeti nekadašnje rasporede dvorišta i dvorišnih zgrada, drvene bunare i pokoji ambar.

Među Virovitičanima i posebno starosjediocima - Mikešima živo je sjećanje na nekadašnje ulice i njihov izgled. Često se čuje kako je netko iz Čoljuka ili Dalja, Male ili Velike ličke, kako je nekada izgledala Suvara, pa i upute da je nešto u Ljubljanskoj ili u Beču.