Otvorena izložba Mirka Ilića

Mirko Ilić, fotografije: www.virovitica.info

Nakon Zagreba i Rijeke, Virovitica je jedini grad u kojemu je održana retrospektivna izložba radova proslavljenog svjetskog grafičkog dizajnera i ilustratora Mirka Ilića.  Izložba je održana u sklopu manifestacije Noć muzeja i to dan kasnije u odnosu na druge hrvatske gradove, zbog Ilićevih obveza u New Yorku, gdje živi i radi kao predavač dizajna na School of Visual Arts.

O Iliću je govorio dizajner i teoretičar dizajna Dejan Kršić koji je ujedno i autor monografije «Mirko Ilić» koja je također predstavljena u Gradskom muzeju Virovitica.

«Idem tamo gdje me pozovu, a u Viroviticu me pozvala ravnateljica muzeja Mihaela Kulej. To što je «Noć muzeja» pomaknut za jedan dan ne radi se o mom ego-tripu već želja da post diplomci  kojima predajem u New Yorku ne ostanu bez nastave čime vraćam dug svom školovanju u Zagrebu i svojoj razrednici koja je u školi bila svaki dan samo za mene. Prvi pit sam u Virovitici, došao sam izravno s aerodroma i osjećam se odlično - vani izgleda kao u bajci, a izložba je u dvorcu, što je također kao u bajci» Rekao je Mirko Ilić čija izložba obuhvaća vremenski period od 1975. do 2008. godine i sadrži nekoliko stotina Ilićevih radova, od omota LP-ja, preko naslovnica Danasa, Timea ili New York Timesa, do postera posvećenog homoseksualnoj paradi u Jeruzalemu.

Ilić je danas vlasnik studija za grafički dizajn, 3-D grafiku i filmske špice te podučava mlade ljude iz cijelog svijeta, a u Ameriku se preselio 1986. godine.

Virovitičku Noć muzeja obišli su brojni posjetitelji koji su stigli iz svih krajeva Hrvatske, a osim u izložbi mogli su uživati i u koncertu Urbana koji je također održan u virovitičkom muzeju.

Izložbu čiju je realizaciju omogućio Grad Virovitica otvorio je virovitički gradonačelnik Ivica Kirin. Izložba je otvorena do 3. travnja 2009. godine.