Najava izložbe Mirka Ilića

Izložba Mirka Ilića Strip/ilustracija/dizajn/multimedija 1975.-2008. u Gradskom muzeju Virovitica 31. siječnja 2009.

U Gradskom muzeju Virovitica 31. siječnja, povodom Noći muzeja, bit će otvorena izložba grafičkog dizajnera Mirka Ilića.

Radi se o retrospektivnoj izložbi pod nazivom Strip / ilustracija / dizajn / multimedija 1975.-2008. koja je tijekom 2008. godine bila postavljena u Gliptoteci u Zagrebu i Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, uz čiju pomoć, a u okviru međumuzejske suradnje dolazi u Gradski muzej Virovica.

Izložba je, zasigurno, izniman događaj u kulturi  grada Virovitice, a publici Gradskog muzeja pružiti će mogućnost upoznavanja s dosadašnjim opusom autora koji je početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća pokrenuo novi val zanimanja hrvatske javnosti za strip, snažno označio prodor dizajna na naše područje i postigao iznimne rezultate u ilustraciji, 3D grafici i  edukaciji.

Otvorenju izložbe prisustvovat će i sam autor Mirko Ilić, kao i sam autor izložbe i nagrađivane monografije Mirko Ilić: Strip/ilustracija/dizajn/multimedija 1975.-2008. Dejan Kršić, a sve će dodatno popratiti glazbeni nastup  Damira Urbana.

Izložba obuhvaća  vremenski period od 1975. do 2008. godine i sadrži nekoliko stotina Ilićevih radova, od omota LP-ja, preko naslovnica Danasa, Timea ili New York Timesa, do postera posvećenog homoseksualnoj paradi u Jeruzalemu.

Isto tako izložbom su obuhvaćeni svi segmenti Ilićeve izuzetno bogate karijere, od stripova i ilustracija, preko plakata i omotnica ploča do oblikovanja knjiga, vizualnih identiteta i filmskih špica, a zanjimljiva je i zbog sistematiziranja pojava u kulturi krajem 70-tih i početkom 80-tih godina 20. stoljeća (pojava punka, Novi val, Novi kvadrat...).

Uz izložbu, čije je otvorenje planirano za 18,30 sati, Mirko Ilić će od 19,15 sati održati i vodstvo po izložbi, dok je za 21,00 sat planirana tribina o dizajnu i promocija monografije, a sve će završiti nastupom našeg glazbenog gosta Damira Urbana oko 23,00 sata.

Mihaela Kulej, prof.
Gradski muzej Virovitica