Promocija strip albuma IRENE JUKIĆ PRANJIĆ ˝Emisija emocija˝

snimio Goran Gazdek

U organizaciji Gradskog muzeja Virovitica, 19. prosinca upriličena je promocija friško izdanog strip albuma autorice Irene Jukić Pranjić u prostoru caffe bara BOOM. Autorica je predstavila svoj novi autorski strip album u izdanju izdavačke kuće ˝2x2˝ Vladimira Šagadina koja je poznata po angažmanu promoviranja domaćeg autorskog stripa. Posjetitelji događanja imali su priliku doznati zanimljive informacije o procesu stvaranja ˝Emisija emocija˝, o Ireninom stvaralaštvu u mediju stripa i animiranog filma, te predanom radu na istraživanju, dokumentaciji i promociji hrvatskog stripa unutar brojnih aktivnosti kao što su realizacija knjige ˝Ženski strip na Balkanu˝ i ostvarenje dokumentarnog televizijskog serijala ˝Strip u Hrvatskoj˝ (2014./15). Virovitičkoj promociji prisustvovao je i poznavatelj i kolekcionar stripova te predsjednik ˝Strip kluba 85˝ dr. Ivica Veles sa suprugom.

Više o ˝Emisiji emocija˝ iz pogovora Maje Hrgović

"Zamislite svijet u kojem su ljudi krhke, nemoćne životinjice izložene bespoštednim eksperimentima. Zamislite laboratorij u kojem manipulativni moćnici upravljaju vašim mislima,osjećajima, stavovima. Zamislite da u tom laboratoriju postoji stroj koji programira ljude da mrze ili da obožavaju, da postanu nacionalisti, križari, atentatori ili samoubojice. Irena Jukić Pranjić, majstorica metamorfoze i transgresije, ovu orwelovsku viziju uzima kao poligon za punokrvnu SF komediju punu iskričave duhovitosti i malih gorkih obrtaja.˝

IRENA JUKIĆ PRANJIĆ rođena je 25. listopada 1973. u Bjelovaru, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Ivice Šiška i na Odsjeku Povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta pod mentorstvom dr. Jadranke Damjanov.
Član je ULUPUH-ove sekcije za strip, ilustraciju i animaciju. 
http://irenajukicpranjic.blogspot.hr/

Stripom se bavi kontinuirano od 1997. godine.
Objavljivala je velikom broju tiskovina u zemlji i inozemstvu od kojih su najznačajnije Patak, Večernji list, Vjesnik, Nomad, Studentski list, Godine nove, Zarez, Hrvatsko slovo, Bj-Akt, Flit, Komikaze, Q-strip, Kontura, Kvadrat Break 21 (Ljubljana), Feminus ludens (Beograd), Kuhinja (Pančevo), Mutate & Survive (Lisabon), Break 21 i Handyburger (Ljubljana), Globeshit (Portland), Mineshaft (SAD), Love & Hate (Crack fertival, Rim) i mnoge druge.
U nekoliko časopisa objavljivala strip serijale: «Željko Znatiželjko» koji je tri sezone izlazio u dječjem časopisu «Radost»; «Manuljci - Bilogorski patuljci» u bjelovarskom tjedniku «Regija»; «Mali Indiana Jones» i «Detektivski slučaj» u časopisima Igraonica i Škrinjica; stripovi prema stihovima Jadranke Čunčić Bandov koji su izlazili u dječjem časopisu «Prvi izbor».
Stripove je objavljivala i na mnogim sajtovima - Lambiek, Zbrdazdola, Pips Chips i Videoclips, Pionirov glasnik, Komikaze, Emisija emocija, Stripvesti, ComiXculture. Stripove izlagala na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Sudjelovala u mnogim međunarodnim projektima i radionicama za strip-autore.

Objavila je četiri samostalna strip-albuma zajedničkog naziva «Protuotrov».
- 1997. - «Protuotrov - Zlatni tuš»
- 1998. - « Protuotrov - Peep show»
- 1999. - «Protuotrov - Lijubavni roman»
- 2003. - «Protuotrov # 4»

Autorica i glavna urednica antologije «ŽENSKI STRIP NA BALKANU» (Fibra 2010.), knjige koja je uspješno popularizirala stvaralaštvo autorica stripa. Pisala eseje o stripu - uvodnik antologije „Ženski strip na Balkanu", predgovor strip-albuma «Zlatka» Krešimira Zimonića, osvrt na djela Dušana Gačića, Miroslava Nemetha, Nikole Vitkovića. Tekstove o stripu objavljivala i u specijaliziranim izdanjima - «Kvadrat», «Godine nove», «Kontura», u katalogu Salona stripa u Vinkovcima i katalozima izložbi pojedinih umjetnika, Studentskom listu. Napisala i nekoliko knjiga za djecu - „Avantura u Muzejima", radne bilježnice za nastavu likovne kulture u osnovnoj školi „Vježbajmo gledati" i nekoliko slikovnica. Djelovala unutar dvije umjetničke strip grupe u Hrvatskoj. Prva od njih, «Divlje oko» okupljala je Dušana Gačića, Magdu Dulčič, Zvonka Todorowskog, Miroslava Nemetha, Vladimira Končara, Franju Anžlovara i Helenu Klakočar Vukšić i bila je usmjerena na promociju autorskog stripa. Druga umjetnička strip-grupa bila je strip-družina «Emisija Emocija» u kojoj je nastupala uz Dunju Janković, Matiju Pisačića i Damira Steinfla.

Urednica, redateljica i novinarka dokumentarnog televizijskog serijala "Strip u Hrvatskoj" (2014/15) - 30 desetominutnih epizoda, više informacija na http://irenajukicpranjic.blogspot.hr/p/blog-page.html.

Nagrade za strip:
- Prva nagrada u kategoriji «Originalni strip», kratka forma na Vinkovačkom salonu stripa 1999. godine
- Treća nagrada u kategoriji «Strip bez teksta» na Zagrebačkom salonu stripa «Crtani romani šou» 1999. Godine