Tradicijske frizure i rekonstrukcije u Vinkovcima

U organizaciji kulturnog centra „Gatalinka" iz Vinkovaca i voditeljice Blanke Žakule u nedjelju 26. travnja održan je Seminar o izradi tradicijskih frizura u Vinkovcima. Zahvaljujući dobroj prethodnoj suradnji, ali i kontinuiranom promicanju etnografske baštine virovitičkoga kraja, na ovom seminaru održano je predavanje „Magija kose - tradicijsko češljanje virovitičkoga kraja" etnologinje Jasmine Jurković Petras.
Bila je to dobra prilika upoznati brojne frizere, folkloraše i zaljubljenike u tradicijsku baštinu sa specifičnostima narodnog izričaja ovog dijela Podravske Slavonije.

Osim teorijskog dijela u kojemu je predstavljeno i klasificirano žensko češljanje te postavljanje oglavlja u selima Grabrovnica, Vukosavljevica, Špišić Bukovica, Gornje Bazje, Turanovac, Suhopolje, Gaćište, Pčelić i Jasenaš održan je i praktični dio demonstriranja frizura. Frizure je predstavila dugogodišnja suradnica Muzeja, Bukovčanka Vera Marčeta, umirovljena frizerka. Ona je za ovu priliku s etnologinjom Muzeja rekonstruirala dio nekadašnjih frizura ovoga kraja proučavajući fotografije s početka 20. stoljeća i razgovarajući sa suradnicima na terenu.

Posebno vrijedan dio seminara bila je rekonstrukcija nekadašnje djevojačke frizure iz Gaćišta koju je napravio folklorist Tomislav Livaja. Zahvaljujući fotografijama iz Muzeja, ali i velikom naporu te radu Tomislava Livaje uspjela se odgonetnuti starinska specifična tehnika češljanja poznata, prema našim istraživanjima i u selima Jasenaš i Pčelić.

Pozitivni dojmovi sudionika seminara poticaj su za daljnji rad i proširivanje suradnika. Uz pravilno njegovanje tradicijskih frizura za scenske nastupe članove KUD-ova, frizeri su dobivali inspiracije za uklapanje tradicijskih tehnika u nove, moderne frizure što svakako doprinosi očuvanju, ali i oživljavanju baštine.