Posude od papira - radionica likovnog oblikovanja papira

I dalje motivirani željom razvijanja komunikacije između muzejske institucije i posjetitelja kroz muzejsko-pedagoške aktivnosti, u subotu, 11. 4. otvorili smo sezonu novog ciklusa likovnih radionica pod nazivom ˝FINE UMJETNINE!˝. Program je zamišljen kao kontinuitet muzejsko-pedagoških sadržaja (radionica, igraonica, predavanja) koje će se odvijati kroz 2015. g. Za početak, na meniju je bilo kreativno oblikovanje papira i recikliranog papira tehnikom kaširanja sa ciljem izrade zanimljivog i funkcionalnog predmeta primijenjenih umjetnosti. "Kaširanje papira" je kiparska tehnika izrade raznovrsnih predmeta uz pomoć papira namočenog u posebnu smjesu, takozvano "ljepilo" dok samu smjesu komada papira ili papirne pulpe pomiješane vezivom nazivamo ˝papier-mâché˝.

Tehnika kaširanja datira od drevne Kine te Egipta gdje je korištena pri izradi posmrtnih maski (u kombinaciji sa tkaninom) te dekorativnih dijelova grobnica. Dalje kroz povijest kaširanjem su oblikovani ornamentalni arhitektonski ukrasi, kao jeftina zamjena drvu i klesanom kamenu. Danas je ova tehnika najprisutnija u lutkarstvu, scenografiji i drugim bliskim područjima. Predmeti napravljeni kaširanjem izuzetno su lagani i čvrsti pa je ovaj način odličan za izradu većih radova. Osušen predmet dalje se može bojati, patinirati.

Budući se naša radionica sastoji od dva dijela tj. izrade predmeta slojevitim modeliranjem materijala te dekoriranja predmeta nakon sušenja, nakon uspješne realizacije prvog nastavljamo sljedeće subote (18. travnja) sa procesom bojanja. Nadamo se da će recepti s radionice biti od koristi i da su naše ˝FINE UMJETNINE˝ otvorile apetit za likovnim izražavanjem!

Održan drugi dio radionice "Posude od papira"

Drugi dio radionice izrade posuda od papira tehnikom kaširanja održan je u subotu, 18. travnja u prostorima Gradskog muzeja. 

Zajedno smo pogledali uvodnu slikovnu prezentaciju fotografija papirnatih posuda razne tipologije, od organičkih i modeliranih iz papirnate pulpe do geometrijski, ornmamentalno ukrašenih ili pak modela minimalističkih karakteristika. 

Evo kako su posjetiteljice Muzeja dekorirale svoje vlastoručno izrađene predmete koji će dalje ispunjavati svoju estetsku i funkcionalnu svrhu u njihovim kućanstvima.