Radionica prirodnih boja

Muzej je ove godine za Uskrs priredio radionicu demonstriranja prirodnih boja pomoću raznovrsnih biljaka, dostupnog povrća i začina u kućanstvima. Prvenstveno želeći promicati tradicijske tehnike ukrašavanja jaja, kao bojanje u lupinama crvenoga luka i ukrašavanje raznim biljem, nastojali smo modernizirati tehnike bojenja jaja i ponuditi ekološke načine. 

Sudionici su tako mogli vidjeti raznovrsno prikupljeno domaće bilje, listiće i trave, proljetno cvijeće koje se može koristiti pri ukrašavanju jaja. Svijetli tonovi plave, zelene, crvene i žute boje dobiveni su pomoću crvenoga kupusa, koprive, crvene paprike, listića zelenog i crnog čaja, kurkume te alkoholnog octa i sode bikarbone. Otkrili smo recept izbjeljivanja kokošjih jaja pomoću alkoholnog octa i vode (omjer 1:1, jaja zakuhavati u otopini te čekati dok ne pobijele, isprati ih u hladnoj vodi i po potrebi istrljati spužvicom). I topli i hladni način bojenja iziskuje vremena, što će reći da je najbolje jaja izbijeliti i ostaviti u priređenim otopinama nekoliko sati ili preko noći. Intenzitet boje se tada povećava.

U sklopu radionice predstavljen je i dio pisanica Etnološkog odjela gdje su zastupljene razne tehnike, od ukrašavanja rastopljenim voskom, oplitanja svilom i vunicom do apliciranja biljaka i bojanjem u lupinama crvenoga luka.

Vjerujući da ste se dobro zabavili u Muzeju nadamo se da će te dio predstavljene tradicije nastaviti, nešto novo isprobati i veselo proslaviti ovaj blagdan.
Sretan Uskrs!

U nastavku donosimo upute

1. Bojanje u lupinama crvenoga luka

Ne kuhana jaja prethodno očistiti od nečistoća te odbrati listiće, cvjetiće i trave, čvrsto ih prisloniti i umetnuti u najlon čarapu te jako stegnuti kako se motiv ne bi pomicao. Nekada su se cijela jaja umatala u lupine luka i vezala špagicama, končićima i vezicama. Priređeno jaje staviti u otopinu vode i lupina crvenoga luka (što više to je boja intenzivnija) te žlice-dvije alkoholnog octa koji ima funkciju učvršćivanja boje na jaja. Kuhati do pola sata. Vađenjem jaja otkrit ćete zanimljive efekte koje ste postigli biljkama i travama. Za sjaj jaje premazati komadićem slanine/špeka ili nauljenom krpicom.

2. Bojenje crvenim kupusom

Crveni kupus narezati trakasto i staviti u posudu s vodom. Kada voda proključa dodati žlicu ili dvije alkoholnog octa. Jaja na sobnoj temperaturi staviti u otopinu te kuhati do desetak minuta. Jaja (i dalje bez boje) staviti u hladnu kupku, a kupusnu vodu razdvojiti u dvije posude i sačuvati do sobne temperature. U jednu stavite sode bikarbone (žličica na 2 dcl) te dodajte jaje, a u drugu samo jaje. Jedna posuda će vam dati plavu tekućinu i zelenkasto jaje, a druga bordo tekućinu s plavkastim jajima. Možete se poigrati s listićima ili špagicama, da dobijete kontraste. Najbolje je da jaja držite nekoliko sati ili preko noći, a može i u hladnjaku jer će intenzitet boje biti jači.

3. Bojenje kurkumom

Kurkuma je indijski začin, a daje izrazito žutu boju. U litri ključale vode dodajte tri žlice kurkume i dvije žlice octa. Kuhajte do željenog intenziteta boje.

4. Bojenje kavom

Razne tonove smeđe boje možete dobiti i s ostatcima kave. U 300ml jake kave (hladne ili tople) dodajte još 2 žlice mljevene kave i 2 žlice octa.

5. Bojenje čajem

U šalicu dodajte 4 vrećice čaja i žlicu octa. Preliti vrućom vodom i ostaviti desetak minuta. Skuhano jaje držati u čaju do 20ak minuta. Zeleni čaj dati će žuta jaja, crni čaj narančasto žuta, a čaj od šipka siva jaja.

6. Bojenje crvenom paprikom

Narančastu boju na jajima možete dobiti i ako u litri vode dodate 5 žlica slatke mljevene paprike te pomiješate 2 žlice alkoholnog octa. Kuhate jaja u otopini i ostavite da se hlade.