˝DRVO ŽELJA˝ - interaktivna muzejska akcija u javnom prostoru povodom blagdana

Gradski muzej organizirao je interaktivnu akciju ˝DRVO ŽELJA˝ 18. 12. 2014. od 13 sati u centru grada Virovitice. Prolaznicima su podijeljeni papirići na koje su imali priliku ispisati vlastite želje koje smo postavljali na jedno stablo te time realizirali malu umjetničku instalaciju konceptualnog rada japanske umjetnice Yoko Ono naziva˝Wish Tree˝.

Ovom akcijom uključiti ćemo Viroviticu u globalni projekt ˝Imagine Peace˝.

˝Drvo želja˝ je dugogodišnji umjetnički projekt, konceptualni rad Yoko Ono prvobitno osmišljen 80-tih godina prošloga stoljeća koji se sastoji od niza umjetničkih instalacija koje nastaju interaktivno tj. tako što su ljudi ispisivali svoje želje na komadiće papira i vješali ih na za to namijenjeno drvo.

Yoko tvrdi da ne čita želje (zbog privatnosti autora) već ih sakuplja tijekom svih ovih godina i pohranjuje na dno takozvanog ˝Tornja mira˝ smještenog na Islandu, odnosno povezuje sa drugim umjetničkim projektom ˝Imagine Peace Tower˝.

Yoko Ono je 2007. g. na otoku Videy pored Reykjavika svečano otvorila svjetionik ˝Imagine Peace˝, koji se u potpunosti napaja strujom iz geotermalnih izvora, odnosno ne koristi nijedno gorivo koje zagađuju okolinu i zbog kojeg se ratuje.

Yoko Ono Lennon, (Tokio, 18. veljače 1933.) je japanska autorica, multimedijalna avangardna umjetnica i glazbenica znana i kao udovica nekadašnjeg člana Beatlesa Johna Lennona. Od šezdesetih godina djeluje kao pacifistica i antirasistička aktivistica.

Yoko Ono: "All my works are a form of wishing. Keep wishing while you participate."

A dream you dream alone is only a dream
A dream you dream together is reality
Yoko Ono