Održana radionica izrade licitarskih proizvoda

fotografije: Antonio Jurkin

U subotu, 20. prosinca u Muzeju smo priredili tradicionalnu božićnu radionicu „Licitari-izrada i ukrašavanje" kojom smo željeli približiti dio licitarskih proizvoda našim posjetiteljima.

U prvom dijelu smo slikovno vidjeli koliko dugo traje proces izrade licitara, zatim gdje su sve djelovali i gdje još uvijek rade majstori licitari u Hrvatskoj te na koji način ukrašavaju svoje proizvode i čime se međusobno prepoznaju. Iz Etnografske zbirke pokazani su primjerci virovitičkog majstora Branka Bodalije, kao i drveni kalup za tijesto koji se brižno čuva u Muzeju. Za one željne više znanja priredili smo i pismene naputke za proučavanje kod kuće kako izraditi svoje tijesto i glazuru, ali i povijest licitara virovitičkoga kraja.

U drugom dijelu smo izradili svoja licitarska srca, kao najprepoznatljiviji oblik darivanja, ali i ukrašavanja zelenila i drvca u tradiciji. Na priređena srca od osušenog slanog tijesta nanosili smo crvenu temperu, a zatim lijepili aluminijsku foliju umjesto ogledalca te priređene cvjetne ukrase od šećera i vode. Posebno zanimljivo je bilo ukrašavanje šećernom glazurom u boji koju su polaznici sami izrađivali. Priredili su tako zelenu, plavu, žutu, bijelu i ljubičastu boju koju smo pomoću vrećice istiskivali na srca i pravili ukrase.

Na taj način smo približili dio zahtjevnosti izrade licitara te upozorili na ovaj dio naše tradicije koji je zaštićen na UNESCO-voj listi nematerijalne baštine.

Zahvaljujemo svima na dobroj suradnji, strpljivosti pri izradi i želji za učenjem o nekadašnjim običajima ovoga kraja.