˝Grabljanje lišća˝ - land art akcija Nikole Fallera u Gradskom parku Virovitica

19. studenog od 13 do 16 sati akademski umjetnik iz Osijeka Nikola Faller, zajedno sa svojim asistentima, ponovo je ˝crtao˝ lišćem u Gradskom parku Virovitica. Ovoga puta pridružili su mu se studenti Umjetničke akademije u Osijeku: Matija Petrak, Dorijan Trepić i Filip Ausman. 

Unatoč promjenjivim vremenskim uvjetima uporna četvorka izvela je zanimljive prostorne crteže lišćem različitih linijskih usmjerenja na platou Gradskog parka, našoj konceptualnoj Park galeriji.

Izvedeni radovi dio se Nikolinog land art koncepta "Četiri godišnja doba", odnosno jesenski segment akcija "Jesen - grabljanje lišća". Radi se o interaktivnoj dnevnoj akciji u kojoj mogu sudjelovati i posjetitelji. Radovi su fotografski dokumentirani ali ih možete doći pogledati uživo u prostor gradskog parka.

Sam projekt "Četiri godišnja doba" koncipiran je kroz oblikovanju slame ljeti, "crtanje" grabljama po opalom lišću u jesen, oblikovanju ledenih i snježnih blokova zimi, te prostornim crtežima i reljefima na travi u proljeće. Cjelokupni ciklus Nikola je s još nekolicinom članova Udruge "Slama" realizirao u Osijeku, a lišćem crtao po još nekim gradovima Hrvatske.

Nikola je akademski kipar prepoznatljiv ponajviše po land art skulpturama od slame i drugih prirodnih materijala te intervencijama u prirodi i javnim gradskim prostorima. Osnivač je Udruge "Slama" i glavni organizator land art festivala u Hrvatskoj koji se više godina za redom održava u Baranji.

Ova urbana land art akcija usmjerena ka stvaranju u skladu s prirodom i ciklusom godišnjih doba, te oplemenjivanju gradskog parkovnog prostora.
Organiziranjem ovakvih i sličnih sadržaja Muzej potiče percepciju parka kao javne kulturne platforme specifičnih galerijski potencijala.