Lazer Rok Lumezi održao radionicu s arheološkim uzorom

Kišna, hladna večer nije spriječila virovitičke ljubitelje nakita da prisustvuju izradi arheološkog nakita od srebra, ne želeći propustiti jedinstvenu priliku upoznati vrsnog umjetnika tog sve rjeđeg zanata . Lazer Rok Lumezi se dugi niz godina bavi izradom nakita od plemenitog materijala .

Odlično vlada tehnikom pa si može dopustiti smjele kreacije koje su dobro prihvaćene na izložbama. Mi smo ga zvali zbog demostracije nakita, pa je s kćerkom Evom Lumezi Šimatović, također umjetnicom, za tu priliku izabrao S karičice, tipične za bjelobrdsku kulturu od 11.-13. stoljeća, arheološke nalaze iz Zvonimirova. Grijanjem srebrne žice na plameniku, zatim oblikovanjem , raskucavanjem i savijanjem završetka u obliku slova S nastale su identične srednjovjekovne karičice.

U ugodnoj atmosferi gdje je gosp. Lumezi rado odgovarao na pitanja, promatrali smo i izradu granula ali i saznali nešto o kompliciranom načinu izrade prstena s kalotom iz Zvonimirova koji će pokloniti Muzeju, o njegovoj suradnji Etnološkim muzejom, Sinjskom alkom, o tečajevima izrade nakita u otvorenom ateljeu Lumezi u Zagrebu, te nabavi materijala za izradu (srebro, dragi kamen).
Oni koji su propustili demostraciju nakita, mogu u Gradskom muzeju u Virovitici razgledati dio izložbe „Zvonimirovo i Josipovo-groblja starohrvatskog doba virovitičko-podravske županije" Instituta za arheologiju iz Zagreba sa izloženim nakitom s arheološkog iskopavanja od 1993.-1995. Još od konzervacije srednjovjekovnog, metalnog nakita nameće se pitanja izrade suvenira, pri čemu nam je Lazer Rok Lumezi sa svojim interesom za arheologiju i zanimljivom demonstracijom uvelike pomogao.

Silvija Salajić