Pogledajte kako izgleda Kolomanova povelja kojom su Virovitici dodijeljena brojna prava i povlastice

fotografije: Antonio Jurkin

U organizaciji Državnog arhiva u Virovitici u sklopu ovogodišnjeg Rokova u Gradskom muzeju u Virovitici gradonačelnik Ivica Kirin otvorio je izložbu povodom 780 godina od prvog spomena grada Virovitice koja će biti otvorena do 16. kolovoza. Otvorenje izložbe u koju su nas uvele v.d. ravnateljica Državnog arhiva u Virovitici Dijana Cenger i ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej započelo je čitanjem i duhovitim tumačenjem Kolomanove povelje u interpretaciji Mije Pavelka Mikeša. Posebna zahvala upućena je, osim Gradu Virovitici, i Hrvatskom državnom arhivu čija ravnateljica je Vlatka Lemić posebno pohvalila entuzijazam i rad najmlađeg hrvatskog arhiva uz nadu da će se sa ovako inovativnim i kvalitetnim radom nastaviti i dalje.

O izložbi je govorio i župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić koji je pozvao sve Virovitičane, ali i žitelje cijele županije da dođu i uživaju u bogatoj povijesti našeg grada i županije posebno naznačivši dokument koji govori o tome da je Virovitica još prije 250 godina imala organiziranu zdravstvenu zaštitu i uz Osijek bila najznačajnije zdravstveno središte ovog dijela Hrvatske aludirajući na nečije sulude ideje da Virovitica to nakon 250 godina prestane biti

Posljednje riječi uputio je gradonačelnik Ivica Kirin najavivši da će projekti na kojima se trenutno radi Viroviticu ponovno vratiti na staze stare slave.

Naime 1234. godine herceg Koloman dodijelio je Virovitici status slobodnog središta u kojemu je dozvoljena organizacija sajmova. To je prvi poznati dokument u kojem se spominje grad Virovitica. Tokom tih 780 godina kroz Viroviticu su prošle brojne vojske i vladali njome razni vladari, ali je uvijek bila značajno središte te se je svojevremeno Virovitička županija prostirala od ovih prostora pa sve do Zemuna odnosno Beograda. O značaju Virovitice govori i podatak da je 26. studenoga 1242. godine, ugarski kralj Bela IV u Virovitici, izado poznatu Zlatnu bulu, kojom je Zagreb dobio status slobodnoga i kraljevskog grada.

U Virovitici je često boravila i kraljica Marija, žena Bele IV. Ona je oko 1247. godine postala vlasnica i protektorica grada. Zato je 26. listopada 1248. godine izdala gradu sličnu povelju kao ranije kralj Koloman II, u kojoj se ponavljaju sva ranija prava i obveze virovitičkih doseljenika, ali i propisuju neke novije norme čiji original će također biti izložen kao i originalni prikaz Virovitice iz 17. stoljeća te brojni drugi značajni dokumenti iz virovitičke povijesti.

Značaj izložbe prepoznalo je Ministarstvo kulture RH koje je za spomenuti izložbu u svom proračunu osiguralo 20.000,00 kuna.