PARK ART 2014. – mala eko art muzejska akcija

U gradskom parku Virovitica održan je drugi po redu PARK ART – mala eko art muzejska akcija u organizaciji Gradskog muzeja Virovitica od 11. kolovoza do 14. kolovoza. 

Poput prvog PARK ART-a i ovaj nastavlja ideju projekta koji povezuje kulturu, kreativnost, umjetnost, edukaciju i ekologiju kroz izložbene i pedagoške sadržaje smještene u ambijent parka.

Prvi PARK ART obilježila je reciklaža i reupotreba otpadnih materijala dok smo ove godine orijentirani na prirodne, biorazgradive materijale i njihov umjetnički potencijal te land-art kao inspiraciju u muzejsko-pedagoškim aktivnostima. 

Programu u kolovozu prethodio je umjetnički happening akademskog kipara Igora Rufa ˝Kuća Tarzanove mame˝ izveden u srpnju. Naš drugi gost umjetnik je Nikola Faller iz Osijeka koji se već predstavio virovitičkoj publici umjetničkom akcijom "Grabljanja lišća" te realizirao izložbu prostornih "crteža" na površinama Gradskog parka Virovitica. U sklopu ovogodišnjeg PARK ART-a Nikola će u suradnji s posjetiteljima izraditi veliku skulpturu od slame.

Uz gostujuće umjetnike u Park galeriji pripremili smo višednevnu land-art radionicu park-artiranja inspiriranu radom poznatog land-art umjetnika Patricka Doughertya pod nazivom ˝Ispleteni grad˝ koja je trajala svih dana muzejske akcije tj. posjetitelji su mogli doći intervenirati, plesti postavljen objekt-skulpturu. Cilj ovog sadržaja bio je predstaviti umjetnički medij land arta te sam proces nastanka jednog rada bliskog land art objektu, instalaciji te stvoriti uvijete zajedničkog kreativnog rada rukama u prirodi.

U sklopu ovogodišnjeg PARK ART-a održane su i radionice ˝Gniježđenje˝ (12. kolovoza) te ˝Kampiranje u parku˝ (13. kolovoza) dok smo najavljeno gostovanje Nikole Fallera bili prisiljeni odgoditi zbog loših vremenskih uvjeta. ˝GNIJEŽĐENJE˝ je radionica namijenjena djeci i roditeljima na kojoj su posjetitelji izrađivali pletene sjedalice,˝gnijezda˝ za djecu iz pripremljenih grana drveta vrbe i lijeske prikupljenih kao biološki otpad. Kao i kod radionice izrade prirodnih ˝skloništa˝, malih šatora od šiblja i granja namijenjenih djeci ˝KAMPIRANJE u PARKU!˝ cilj je bio iskoristiti potencijal ovog fleksibilnog i dostupnog materijala te ponuditi posjetiteljima ideje o njegovoj iskoristivosti u funkciji kreativnih instalacija-igračaka koje zajednički mogu izraditi i kod kuće.

Kroz radionice uspjeli smo realizirati nekoliko većih umjetničkih objekata u prostoru parka. Radovi funkcioniraju kao prostorne instalacije, privremeno konstruirani objekti estetskih, ali i utilitarnih karakteristika koji su za vrijeme PARK ART-a stavljeni u umjetnički kontekst pozicioniranjem na lokaciju parka tj. naše zamišljene PARK ART GALERIJE na otvorenom.

Pozivamo vas da još ovaj tjedan zavirite u našu PARK ART GALERIJU i pridružite nam se u cjelodnevnoj land art akciji Nikole Fallera koju planiramo održati 21. kolovoza od 12 sati – parkartirajmo i dalje!

Veliko HVALA: Ministarstvu kulture RH, Kazalištu Virovitica, Gradu Virovitica, Vitrex d.o.o., Plesnom centru Creative Box, Danijelu Srdarevu, Siniši Prpiću, Igoru Hrgoviću i svima koji su sudjelovali u PARK ART-u.

 

Fotografije: Matija Rođak, Antonio Jurkin i Gradski muzej Virovitica