Obilježen Međunarodni dan muzeja

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana muzeja 2014. godine priredili smo niz događanja kroz ovaj tjedan počevši s predavanjem koje je održano 12. svibnja u Gradskom muzeju. Kristijan Gostimir, prof. povijesti u Osnovnoj školi ˝Vladimir Nazor˝ u Virovitici odazvao se pozivu Muzeja i za učenike trećeg razreda Katoličke gimnazije (pod vodstvom profesora povijesti Hrvoja Drvenkara) pobliže objasnio važnost povijesti kao znanosti, u suvremenom svijetu. Predavanjem s popratnim materijalom istaknuo je povezanost povijesti s raznolikim strukama i njihovu neophodnu suradnju, što je naglašeno i uvodnim izlaganjem Silvije Salajić višeg kustosa arheologa s težištem na pisanim izvorima, osobito za srednjovjekovnu Viroviticu.

Zatim smo 13. svibnja istaknuli ˝LIKOVNE VEZE˝ prezentacijom likovne građe i malom muzejsko pedagoškom igrom ˝TRAGOVIMA BOJE˝ u kojoj su sudjelovali učenici OŠ ˝Vladimir Nazor˝ i njihova učiteljica Nikolina Mihić te učenici Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju sa svojom učiteljicom Dianom Vidović. Cilj ovih aktivnosti je putem igre usvojiti osnovne principe likovne analize, razvijati način percepcije i gledanja likovnih djela poVEZIVANJEM njihovih elemenata (tehnike, boje, motiva, stilizacije, oblikovanja...) u jednu cjelinu, zatim poVEZAti sličnosti među autorima i na kraju ih sve poVEZAti istom poveznicom koja je - grad Virovitica budući se radilo o autorima porijeklom iz Virovitice čija djela Muzej čuva. Kao mali motivacijski faktor pripremili smo nagradu za najboljeg ˝igrača/icu˝ odnosno šarene vezice u skladu za nazivom naših muzejsko-pedagoških sadržaja PO-VEZICE!

Naš tjedan događanja nastavio se 15. svibnja zanimljivim predavanjem i radionicom ˝EDITINI HORIZONTI˝ inspiriranima umjetnicom Editom Schubert. Ovom prigodom je povjesničarka umjetnosti Mihaela Kulej učenicima Katoličke gimnazije održala stručno predavanje uz slikovnu prezentaciju o životu i fazama rada značajne hrvatske umjetnice Edite Schubert koja je porijeklom iz Virovitice što je neupitno poVEZUJE s ovim gradom u čijoj jezgri se nalazi i čitavo šetalište koje se planski i izvedbeno referira na njezino stvaralaštvo. Kao praktičan dio događanja uslijedila je radionica u suradnji s profesoricom Anjom Brabec koja je s učenicima pripremila fotografski materijal njima značajnih lokacija koje smo u prostoru Muzeju pripremili i postavili unutar staklenih epruveta naslanjajući se time na Editin rad ˝Biografija˝. Ovim putem su učenici realizirali svoje male biografske spremnike koje su ponijeli doma kao podsjetnike na predavanje, Editu Schubert, likovnost, muzej te suvenire vlastitog života te VEZE koje iz sve PO-VEZUJU.

Tako smo kroz niz događanja nacionalne akcije (BEZ)VEZE Hrvatskog muzejskog društva obilježili Međunarodni dan muzeja (18.05.) u protekla dva tjedna. U subotu, 17. svibnja priredili smo završne događaje s ciljem interaktivnog sudjelovanja naših posjetitelja i njihovog otkrivanja muzejskih VEZA.

U Muzeju su u subotu od 10 do 12 sati posjetitelji imali priliku sudjelovati u stručnim vodstvima stalnim postavom te otkriti VEZE Kolomanove povelje i ovogodišnjeg 780-og jubileja grada, otkriti VEZE među etnografskim predmetima u postavu „Priče o tradicijskim vezama" te VEZE virovitičkih umjetnika u interaktivnoj izložbi „Likovne vezice".

Kroz povijesne izvore i važnost srednjovjekovne arheologije posjetitelje je vodila slikovna prezentacija kako bi otkrili značajne VEZE arheologije i povijesti. 
Zahvaljujemo se navedenim profesorima i školama na suradnji te tvrtki VIRKOM d.o.o na sponzorstvu materijala.

Otkrivajte i dalje muzejske VEZE u našem Muzeju!