Kreativno recikliranje

Dan planeta Zemlje naš Muzej je ove godine obilježio radionicom ˝Krativno recikliranje˝ zajedno s učenicima trećeg razreda OŠ „Vladimir Nazor" u Virovitici i njihovom učiteljicom Marijom Nemet.

Malim uvodnim predavanjem ukazali smo na važnost drvaća i šuma u proizvodnji kisika na Zemlji te našoj odgovornosti u zaštiti prirode. Upoznali smo učenike s pojmom ekološkog otiska i principa recikliranja 4R ("reduce" - smanjiti, "repair" - popraviti, "reuse" - ponovno koristiti, "recycle" - reciklirati) te savjetima o odlaganju otpada u kućanstvu. Uslijedila je slikovna prezentacija nekoliko ideja kako reupotrijebiti tatrapak, konzervu, kartonsku rolicu te plastične karnistere i boce odnosno kako kreativnim recikliranjem iz ovih otpadnih predmeta napraviti kućice i hranilice za ptice te tzv. smozalijevajuće teglice za sadnju bilja.

 

Praktično smo krenuli u realizaciju tih ideja u zelenom ambijentu Gradskog parka. Učenici su rezanjem, lijepljenjem i bojanjem izradili vesele kućice za ptice te vlastoručno posadili po jednu biljćicu u teglicu izrađenu recikliranjem plastičnih boca.

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja u više od 170 zemalja diljem svijeta. Prvi puta je obilježen u Americi u San Franciscu 1970. godine. U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine. Obilježavanjem Dana planeta Zemlje želi se skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja. Također, želja je osvijestiti ljude o ekološkim problemima i potaknuti nas na odgovorno postupanje i povezanost s prirodom.

Uz predmete nastale na radionici ponajviše se nadamo da će djeca sa sobom iz Muzeja ponijeti još koju informaciju u prilog razvijanju svijesti o našoj odgovornosti spram okoliša i našeg mota ˝neka je Zemljin dan - svaki dan!˝.