Održana umjetnička akcija "grabljanja lišća"

U četvrtak, 7. studenog Nikola Faller predstavio se virovitičkoj publici umjetničkom akcijom "grabljanja lišća" kojom je realizirao izložbu prostornih "crteža" na površinama Gradskog parka Virovitica.

Nikola je mladi akademski umjetnik iz Osijeka danas prepoznatljiv ponajviše po land art skulpturama od slame i drugih prirodnih materijala te intervencijama u prirodi i javnim gradskim prostorima. Osnivač je Udruge "Slama" i glavni organizator jedinog land art festivala u Hrvatskoj koji se više godina za redom održava u Baranji. Virovitičkoj publici je već poznat po uskrsnim dekoracijama od slame i radionici izrade ukrasa od slame te sudjelovanju na koloniji Udruge "Ilirskog zmaja" održanoj u Jasenašu 2012. godine.

U okviru koncepta "Četiri godišnja doba" umjetnik nam je predstavio land art akciju "Jesen - grabljanje lišća" (prostorni crteži lišćem u Gradskom parku). Radilo se o cjelodnevnoj akciji u kojoj su mogli sudjelovati i posjetitelji što na našu veliku radost i jesu. Lišćem je u parku crtalo desetak razreda, učenika, učitelja i učiteljica OŠ Vladimir Nazor i Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica. Nikola je napravio nekoliko samostalnih radova na površinama parka kao okosnicu izložbe. Radovi su fotografski dokumentirani u skladu sa prirodom land art umjetnosti koja ne mora biti trajna, prezentirana u galerijama ni fizički prezervirana.

Sam projekt "Četiri godišnja doba" koncipiran je kroz oblikovanju slame ljeti, "crtanje" grabljama po opalom lišću u jesen, oblikovanju ledenih i snježnih blokova zimi, te prostornim crtežima i reljefima na travi u proljeće. Cjelokupni ciklus Nikola je s još nekolicinom članova Udruge "Slama" realizirao u Osijeku a lišćem je crtao po još nekim gradovima Hrvatske.

Umjetnik ističe kakao je ova urbana land art akcija usmjerena ka stvaranju u skladu s prirodom i ciklusom godišnjih doba, te kako njome želi probuditi kreativnu i ekološku svijest građana i oplemeniti gradski parkovni prostor.