"Vještičja posla!"

Potaknuti predstojećim danima te običajima danas kao zanimljivom temom suvremene etnologije u Muzeju smo u srijedu, 30. listopada organizirali edukativnu radionicu „Vještičja posla". 

U uvodnom dijelu pričali smo o običajima i njihovim promjenama, o našim i stranim obilježavanjima istih te o popularnoj kulturi maskiranja i strašenja kroz prikaze vještica. Kratko smo utvrdili povijest Halloweena, dana Svih svetih i Dušnog dana, a potom smo se više upoznali s vjerovanjima o vješticama u hrvatskoj tradicijskoj baštini. Saznali smo tako o raznim tradicijskim nazivima za osobe koje su „vještičarile" (čarnice, coprnice, štrige, vištice, kolere, viške, more, babaroge, rogulje i dr.), o nevoljama koje su činile te o životinjama u koje su se pretvarale (ptice, muhe, žabe, zmije, leptirice i dr.). Posebno je bilo istaknuto nekadašnje narodno vjerovanje o drvenom tesanom tronošcu pomoću kojeg su se vještice mogle prepoznati. Etnološko predavanje smo zaključili isticanjem nekadašnjih narodnih vjerovanja o zaštiti od vještica (glasnim smijanjem, naopako odjevenom odjećom, crvenom bojom, zrcalima, stvaranjem buke i dr.).

Također smo slikovnom prezentacijom predočili ikonografiju vještica kroz povijest umjetnosti te u ilustracijama priča i bajki. Zanimljiv likovni prikaz vještica od srednjeg vijeka do danas pokazao je kako se ovaj lik mijenjao kroz povijest te koje sve osobitosti je imao, od strašne i zločeste do smiješne i vrckave vještice.

Prikaz tzv. vještičjih rekvizita i maštovitih „čarobnih napitaka" šaljivih naziva uveo nas je u praktičan dio radionice gdje smo „eksperimentirali" s prikupljenim biljkama, plodovima i umjetnim bojama te izveli nekoliko efektnih praktičnih trikova kemijskim reakcijama primjenjivih kod kuće. Luckasti nazivi poput „Dlaka jednoroga", „Napitak iskrenosti" te „Napitak za nevidljivost" upotpunili su dobru zabavu, maštovitu igru i smijeh. Izradili smo i nezaobilazne rekvizite: smeđe šiljate šešire, ali i pokoju životinju kao sovu, šišmiša, zmiju i šumsku bubicu. 

Edukativni cilj radionice bio je ukazati kako su običaji i vjerovanja dio nematerijalne baštine čovjeka i da nisu fiksni već konstantno podložni utjecajima i modifikacijama. Znanje i korištenje znanja danas daje nam mogućnost da vještice percipiramo kao fiktivna bića folklornog i fantastičnog imaginarija te nas kao takve mogu inspirirati na pozitivne aktivnosti - da se igramo, maštamo i stvaramo.

Hvala svim malim i velikim posjetiteljima radionice te našem čarobnjaku iz Vikrom d.o.o.-a na donaciji krasnih bočica iz svog laboratorija.