Održan prvi dio radionice primijenjene kostimografije "Kostim kraljice Marije iz 13. stoljeća"

Dana 26. listopada 2013. godine održan je prvi dio radionice primijenjene kostimografije „Kostim kraljice Marije iz 13. stoljeća" u prostoru Gradskog muzeja u Virovitici. Dugo pripreman i pomno razrađen projekt financiran sredstvima Ministarstva kulture osmislile su i provele u djelo Vesna Matkov, modna dizajnerica i kostimografkinja i dolje potpisana u suradnji s likovnom amaterskom grupom „Nikola Trick" pod vodstvom Ankice Fijale.

U uvodnom dijelu je kustos arheolog Silvija Salajić putem poster izložbe objasnila lik kraljice Marije, vlasnice virovitičkog posjeda, ali i ocrtala stanje i izgled u tadašnjoj srednjovjekovnoj Wereuchi, primjereno mlađem uzrastu.

Vesna Matkov je prije svega uputila prisutne u zanimljivo i rijetko zanimanje kostimografa, a zatim objasnila složeni postupak izrade povijesnog kostima. Zatim se uz pripremljenu kreaciju, materijal i kroj, uz pomoć djece pristupilo radu. Krojenje je bio tek prvi dio radionice „Kostim kraljice Marije". Slijedeće radionice će se održati još dvije subote za redom od 10 i 30 do 13 sati kada namjeravamo završiti ovu srednjovjekovnu haljinu. I nadalje je otvoren poziv svima zainteresiranima, posebno učenicima osnovne i srednje škole.

Silvija Salajić