Edukativni programi u Muzeju - Predavanja

"Šta se njekad jelo i pilo u Virovtici"

Prehrana i namirnice u gradu i okolnim mjestima danas se znatno razlikuju od prehrane kakvu su pripravljali i jeli nekadašnji stanovnici Virovitice Mikeši i stanovnici sela i prigradskih naselja. Na predavanju ćemo se osvrnuti na tradicijske namirnice, njihova svojstva, čuvanje i pripremu te na izradu karakterističnih jela. Predavanje će ponuditi lokalne nazive i zabilježene recepte, ali i posuđe koje se koristilo u razdoblju druge polovine 19. i sredine 20. stoljeća.

Trajanje:
45 min

Dob:
osnovnoškolci, srednjoškolci

Kontakt:
jasmina.jurkovic@muzejvirovitica.hr
033-721-228

"Edita Schubert"

Upoznajte Editu Schubert, svestranu umjetnicu podrijetlom iz Virovitice koja je svojim radom uvelike doprinijela opusu hrvatske suvremene umjetnosti. Kroz predavanje i slikovnu prezentaciju proći ćemo kroz faze Editina rada, dotaknuti se nekih biografskih detalja te prošetati virovitičkim Šetalištem Edite Schubert i zajednički istražiti, analizirati motive preuzete iz njezinih djela.

Trajanje:
45 min

Dob:
srednjoškolci, 1.- 4. razredi

Kontakt:
anamarija.kucan@muzejvirovitica.h
033-721-228

"Nastanak platna i tradicijsko tkanje"

Predavanje uz prezentaciju o tradicijskom platnu i njegovom nastanku od biljaka lana i konoplje do odjeće i narodne nošnje. Mogućnost prikaza originalnih predmeta i alatki potrebnih za proizvodnju platna. Predavanje koncipirano za više dobnih skupina, od najmlađih do srednjoškolaca kojima je prikazana tradicijska odjeća virovitičkoga kraja i njezino pozicioniranje u svjetskim odnosno nacionalnim granicama.

Trajanje:
35-60 min.

Dob:
prilagodljivo predškolcima, osnovnoškolcima, srednjoškolcima

Kontakt:
jasmina.jurkovic@muzejvirovitica.hr
033-721-228

"Odjeća kroz povijest"

Predavanje uz prezentaciju o povijesti odijevanja s naglaskom na utjecaj mode i građanskog odijevanja na tradicijsku nošnju virovitičkoga kraja. Mogućnost izlaganja originalnih predmeta na kojima je vidljiv utjecaj mode te kako se izgled nošnje virovitičkih sela mijenjao. Predavanje prilagodljivo uzrastu za osnovnoškolce i srednjoškolce.

Trajanje:
30-45 min.

Dob:
osnovnoškolci ( 7 i 8 razred), srednjoškolci (1 i 2 razred)

Kontakt:
jasmina.jurkovic@muzejvirovitica.hr
033-721-228

"Pravljenje kruha u krušnim pećima"

Predavanje uz prezentaciju o žitaricama i pravljenju kruha. Slikovni prikaz tradicijskog načina pripreme kruha u krušnim pećima virovitičkoga kraja. Uz predavanje mogućnost prikaza predmeta koje čuvamo u Muzeju, a vezani su uz pripremu i upotrebu žitarica i proizvoda. Predavanje s muzejskim predmetima prilagodljivo uzrastima.

Trajanje:
30-45 min.

Dob:
predškolci, osnovnoškolci

Kontakt:
jasmina.jurkovic@muzejvirovitica.hr
033-721-228

Trickovi "“ slikarska obitelj

Slikarska obitelj Trick iznimno je značajna za umjetnost Virovitice što naslućujemo i u danas prisutnom nazivu Likovnog kluba "Nikola Trick". Predavanjem ćemo predstaviti Trickove - Stjepana, Nikolu i Teodora te slikovnom prezentacijom njihovih radova i starih obiteljskih fotografija upotpuniti sliku o ovom relevantnom umjetničkom trojcu. Učenici će također imati priliku prolistati nedavno objavljenu monografiju Trick - Pripovijest o jednoj slikarskoj obitelji.

Trajanje:
45 min

Dob:
osnovnoškolci, 6. do 8. razredi, srednjoškolci, 1.- 4. razredi

Kontakt:
anamarija.kucan@muzejvirovitica.hr
033-721-228

Srednjovjekovna utvrda u Virovitici

Predavanje obuhvaća sažet prikaz sistematskog arheološkog iskopavanja u gradskom parku u Virovitici od 1991. godine do danas  na srednjovjekovnoj utvrdi nizinskog tipa. Naša dosadašnja saznanja o izgledu, vlasnicima i prilikama u srednjovjekovnoj Wereuchi na osnovu arheoloških nalaza. Arheologinja će u predavanju predstaviti prijedloge  za konzervaciju  nepokretnih spomenika virovitičke utvrde  kao i muzejske planove za budućnost.

Trajanje:
35 min.  

Dob:
srednjoškolci

Kontakt:  
silvija.salajic@muzejvirovitica.hr
033-801-828