Edukativni programi u Muzeju - Radionice

Radionica "Od vrećice do srećice"

Ekološka radionica o iskoristivosti plastičnih vrećica i njihovoj prenamjeni u materijal pogodan za šivanje (ručno i mašinsko). Uz sažeti prezentacijski uvod o važnosti recikliranja sudionici su upoznati s tehnikom tzv. "peglanja vrećica" te na radionici izrađuju raznovrsne zabavne i funkcionalne predmete.

Trajanje:
45-60 min

Dob:
osnovnoškolci, srednjoškolci

Kontakt:
anamarija.kucan@muzejvirovitica.hr
033-721-228

Radionica "Otkrij svijet štampanja i modrotiska"

Radionica s kraćim predavanjem o tehnici štampanja tekstila pomoću drvenih kalupa iz Etnografske zbirke. Uz informacije o povijesti i načinima tehnika bojenja tekstila s pozornošću na plavu boju sudionici će imati priliku sami isprobati kalupe i boje. Predstavljeni predmeti dio su muzejske građe prikupljene u ovom kraju što svjedoče o nekadašnjim malim „farbarama" i proizvodnji štampanog tekstila. 

Trajanje:
45-60 min

Dob:
osnovnoškolci, 4 - 7 razredi

Kontakt:
jasmina.jurkovic@muzejvirovitica.hr
033-721-228

Radionica "Okviri!"

Radionica je koncipirana kao kreativno-edukativan sadržaj koji otkriva važnost okvira unutar povijesti umjetnosti kroz priču o povijesti, tehnikama izrade, razvoju i stilskim odrednicama okvira. Također bitna namjera je predstaviti neke od zanimljivih okvira iz fundusa Gradskog muzeja Virovitica. U samom praktičnom dijelu radionice koristiti će se razni likovni i reciklažni materijali poput kartona, šarenih tiskovina, gumbića te korištenih CD-a. Cilj radionice je informirati posjetitelje o zanimljivostima vezanim uz nastanak i povijest okvira, upoznati ih s okvirima koje Gradski muzej Virovitica čuva te ponuditi ideje dizajna i izrade vlastitih okvira za slike ili fotografije.

Trajanje:
90 min

Dob:
osnovnoškolci , 3 - 6 razredi

Kontakt:
anamarija.kucan@muzejvirovitica.hr
033-721-228

Radionica "Grofice i grofovi"

Kroz radionicu i predavanje učenici upoznaju "grofice i grofove" te im je predočena kratka povijest i podrijetlo obitelji Pejačević značajne po gradnji dvorca u kojem je smješten naš Muzej.

Ispričati ćemo vam misterioznu priču o slici "Obitelj Pejačević u parku" iz 1811. godine na kojoj ćemo "prepoznavati" lica na obiteljskom portretu te "dešifrirali" poznati obiteljski grb. Imati ćete priliku doznati kakva se odjeća nosila u ovom povijesnom periodu, kakav je brk bio moderan te što su sve "sakrivale" lepeze dama. Priču ćemo zaključiti malom radionicom izrade edukativne memori igre-pričalice slikovno i tekstualno koncipirane na temu dvorca i obitelji Pejačević te relevantnih povijesnih činjenica koje ih povezuju. Prema zadanim predlošcima učenici će izrađivati zanimljive kartice te odigrati jednu napetu partiju memorija!

Trajanje:
45 min

Dob:
osnovnoškolci, 5 - 7 razredi

Kontakt:
anamarija.kucan@muzejvirovitica.hr
033-721-228

Radionica "Uskoči u STRIP!"

Muzejska radionica i kratko predavanje na temu STRIPA te predstavljanje crtača podrijetlom iz Virovitice kao što su Teodor Trick i Roko Idžojtić. Za početak ćemo "prošetati" kroz povijest i formu stripa, a zatim istražiti nove dimenzije ovog umjetničkog medija i zajednički "uskočiti"u strip kroz igru stvaranja scenarija i redefiniranja stripa uz pomoć fotografije!

Trajanje:
45 min

Dob:
osnovnoškolci, 5 - 8 razredi
srednjoškolci, 1 - 4 razredi

Kontakt:
anamarija.kucan@muzejvirovitica.hr
033-721-228

Radionica "Tko su Mikeši?"

Kroz kraće predavanje s ilustracijama upoznavanje sudionika radionice s odlikama Mikeša, priča o dolasku, postanku i razvoju stanovništva Virovitice. Mogućnost slušanja govora prvog Mikeša Tomu Terzića iz dijela radio emisije iz 70-ih godina 20.st. Radionica je spoj edukacije i igre kroz natjecanja u pogađanju značenja riječi mikeškog govora. Jednostavna pravila igre potaknuti će sudionike da istraže zaboravljene riječi koje se danas ne koriste.

Trajanje:
45 min

Dob:
osnovnoškolci , 3 - 6 razredi

Kontakt:
jasmina.jurkovic@muzejvirovitica.hr
033-721-228

Radionica "Dodir gline"

Radionica započinje kratkim uvodom o pronalasku i čuvanju gline, o njezinoj upotrebi u svakodnevnom životu i blagotvornom terapijskom učinku za odrasle. Mogućnost prikazivanja najstarijih predmeta od gline koji se čuvaju u Muzeju. Zatim slijedi praktični dio rada na lončarskom kolu.

Trajanje:
45-60 min

Dob:
osnovnoškolci

Kontakt:
slivija.salajic@muzejvirovitica.hr
033-801-828

Radionica Land-art

Kratkim predavanjem predstaviti ćemo land-art kao jedan od značajnih pravaca suvremene umjetnosti te upoznati radove njegovih predstavnika (uključujući instalacije Edite Schubert kao varijante land-arta). Radionicu ćemo bazirati na konkretnom radu s prirodnim materijalima primjenjujući ideje i koncepte land-arta prilagođavajući se godišnjem dobu u kojem će radionica biti realizirana.

Trajanje:
45 ili 90 min

Dob:
srednjoškolci, 3. i 4. razredi

Kontakt:
anamarija.kucan@muzejvirovitica.hr
033-721-228

Radionice za Uskrs i Božić

Tradicionalno Muzej održava Uskršnje i Božićne radionice različite tematike za različite uzraste i dobne skupine, s raznovrsnim tehnikama i materijalima. Radionice se mogu pogledati u muzejskoj arhivi te prema želji dogovoriti ponavljanje određene teme.

Trajanje:
45-60 min

Kontakt:
jasmina.jurkovic@muzejvirovitica.hr,
anamarija.kucan@muzejvirovitica.hr
033-721-228