Umjetnost ilustracija Andrije Maurovića

Pozivamo Vas u srijedu, 18. rujna 2013., u Virovitici s početkom u 19.30 h na otvorenje izložbe
Suradnja s FRA-MA-FUOM.

Uz izložbu i promocija romana "Velika glad u plemenu Gula-Gula", koji je nakon 75. godina izvučen iz naftalina i objavljen u knjizi.

Sve to povodom 105. godišnjice rođenja i 70. godiš-njice smrti Franje Fuisa, te proslave 60-og rođendana Gradskog muzeja Virovitica.

Uvodno slovo:

  • Nedeljko Dragić, 
  • Veljko Krulčić (kustos) i 
  • Mihaela Kulej (ravnateljica virovitičkog muzeja).

Maurović je ilustrirao pojedine Fuisove pripovijetke, novinske članke, romane u nastavcima... pa možemo samo pretpostaviti do koje bi se mjere razvila sinergija dva genijalca, svatko u svom području umjetničkoga izražavanja, da najplodniji, najpopularniji i najbrijantniji hrvatski novinar - rođenjem, djetinjstvom i mladenaštvom Virovitičan - svoga vremena, ponajprije poznat po egzotičnom pseudonimu Fra-Ma-Fu, ujesen 1943. nije poginuo u tragičnoj zrakoplovnoj nesreći.

Hvala Andriji Mauroviću (1901. - 1981.), hvala Franji Fuisu (1908. - 1943.) na svemu što su učinili za našu pop-kulturu i što su, kako u tandemu, tako i zasebno, svojim likovno i tekstualno besprijekornim kreacijama uljepšali živote mnogih svojih suvremenika, ali i budućih generacija.
Veljko Krulčić