"Noge bose - betonu prkose!" - izrada kreativnih objekata od slame

Radionicom "Noge bose - betonu prkose" 6. kolovoza započela je mala eko art muzejska akcija Gradskog muzeja Virovitica - PARK ART koja će trajati do kraja tjedna dok će kreativne produkte svih ovotjednih događanja biti moguće pogledati do 14. kolovoza. Prva u nizu muzejskih radionica bazirala se na izradi prostornih instalacija i oblika od slame. Slama je kao prirodni materijal duboko u našoj tradiciji te nosi veliki potencijal uključujući i njenu iskoristivost u gradnji stambenih objekata.

Nakon uvodnog predavanja kustosice o land artu tj. umjetničkom pravcu nastalom još 60-ih godina (koji napušta galerijske prostore i seli umjetnost u prirodu) te formi spirale sveprisutnoj u znanosti i povijesti naše civilizacije krenulo je veselo "prčkanje", konstruiranje, igranje i gacanje po slami. Za početak smo napravili mali spiralni labirint kao referencu na rad jednog od pionira land arta Roberta Smithsona "Spiral Jetty", a zatim krenuli u istraživanja vlastitih ideja. Privremeno smo izgradili veliku fotelju - tron, mali tunel, tvrđavu i veliki tunel ostavljen kao poziv prolaznicima sa slobodno dalje interveniraju na slami.

PARK ART smo zamislili kao interaktivnu izložbenu akciju s ciljem oživljavanja Gradskog parka Virovitica koji okružuje dvorac Pejačević te poticanja lokalnog stanovništava na participaciju u kulturnim sadržajima i aktivnostima Muzeja. Akcija obuhvaća zajedničku umjetničku produkciju s lokalnim školama, stanovništvom i umjetnicima putem kreativnih radionica kojima ćemo ostvariti likovne radove, skulpture, mobile i umjetničke instalacije iz recikliranih materijala poput plastičnih boca, kartonskih kutija, odbačenih uporabnih predmeta i materijala iz prirode.

Postavljenjem radova u prostor parka napraviti ćemo privremeni park skulptura pod motom park-your-art odnosno parkirajte vaša umjetnička djela u galeriju prirode, inspirativan prostor gradskog parka koji otvara mogućnost igre svjetla i sjene, vizualnih efekata, utjecaja vjetra na mobilne instalacije i ostalih podražaja. Materijali poput kartona i plastike stavljaju naglasak na potencijal iskoristivosti otpadnih materijala kao sirovine za stvaranje kreativnih djela i ukazuju na suvremene umjetničke pravce poput eco-art, street art, land i environmental arta (s kojima ćemo se upoznati putem predavanja na radionicama).

 

Pridružite nam se u maloj eko art pustolovini i parkirajte vašu kreativnost u Gradskom parku od 6. do 9. kolovoza!

Sudionicima prve radionice hvala na sudjelovanju a građane pozivamo na bosonogu avanturu u slami!

VELIKO HVALA gospodinu Marijanu Podnaru na slami!