Predstavljena "Baština" - časopis Gradskog muzeja Virovitica

Povodom 55-te obljetnice Gradskog muzeja Virovitica, u Velikoj izložbenoj dvorani predstavljen je časopis virovitičkog muzeja „Baština“. Riječ o drugom broju (prvi je izašao 2006. godine) koji čitateljima prezentira rad kustosa i vanjskih suradnika te ukazuje na raznoliku i bogatu djelatnost muzeja.

Priloge za muzejski časopis pisale su kustosice virovitičkog muzeja: Silvija Salajić, Jasmina Jurković, Dubravka Sabolić, te vanjski suradnici Dragica Draganić, Vesna Bedeković, Zorislav Horvat, Stjepan Sršen… U predstavljanju drugog broja baštine sudjelovale su ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej, ravnateljica Zavičajnog muzeja Slatina Dragica Šuvak i urednica časopisa Dubravka Sabolić. Naslovnicu časopisa krasi fotografija keramičke posude za cvijeće iz 19./20. stoljeća koja je sastavni dio kulturno-povijesne zbirke Gradskog muzeja Virovitica.

O drugom broju Baštine,u uvodnoj riječi, urednica časopisa Dubravka Sabolić je napisala:

Tekstovi su razvrstani u nekoliko cjelina. Stručni prilozi kustosa s temama iz područja arheologije i etnologije: Silvije Salaić iz područja arheologije o istraživanjima srednjovjekovne utvrde i što se događa s nalazima nakon iskopavanja; Jasmine Jurković iz etnološke rukopisne grade i terenskog istraživanja o djevojačkom češljanju u selu Gaćištu.

Osvrt na dvije etnološke radionice dale su Zrinka Studen i Jasmina Jurković. Kolegica Danica Draganić piše o Romima u Pitomači, daje prikaz virovitičkog posjeda Schaumburg-Lippe iz doktorske disertacije Stefana Mavera i putopis o svom boravku u Americi.

Slijede tekstovi vanjskih suradnika: osvrt na iskopavanja srednjovjekovne utvrde napisao je Zorislav Horvat, rezultate istraživanja migracija primorskih Bunjevaca na virovitičko područje donosi rad Marijete Rajković.

O Virovitičaninu astronomu i matematičaru Bogdaniću donosimo prijevod članka iz mađarskog časopisa. Na smotri folklora u Pitomači počela je suradnja Vesne Bedeković s Hrvatima iz Rumunjske, slijedilo je istraživanje, a za naš časopis o tome je napisano u radu pod naslovom Karaševski Hrvati u Rumunjskoj -biser hrvatske dijaspore. Studentica povijesti umjetnosti Lucija Gudlin opisala je stručni izlet i posjet izložbi Iz riznice franjevačkog samostana.

Popis izložaba u razdoblju od 2004. do 2006. priredila je Zrinka Studen. Manje „ozbiljne" stranice nazvali smo muzejska razbibriga i tu ćete doznati koja slana i slatka jela muzealci rado pripremaju. Više fotografijom, a manje tekstom prikazujemo trenutke opuštanja i odmora s Muzejske olimpijade i božićno-novogodišnjeg druženja triju muzeja. Na kraju je nova rubrika u kojoj donosimo personalne promjene u proteklom razdoblju.

Danas nam elektronički mediji omogućuju da budemo dostupniji i svakodnevno prisutni s obavijestima o radu, ali zapisana riječ ostaje trajna, daje nam mogućnost da uspoređujemo nekada i danas, što smo ostvarili, što nismo i zato izlazi Baština.