Otvorena etnografska izložba Dvoje leglo "“ troje osvanulo!

U Gradskom muzeju Virovitica večeras je otvorena etnografska izložba Dvoje leglo - troje osvanulo! Magijski simboli plodnosti, sreće i zaštite od uroka Muzeja Brodskog Posavlja predstavlja šarene krpane ponjave odnosno prekrivače bračnih kreveta i sanduke, drvene škrinje brodske okolice.
Bogatstvom i raznolikošću simboličkih motiva, geometrijskih i biljnih, a posebno zoomorfne i antropomorfne tematike, simbolima koji tisućljećima žive - vukući porijeklo iz prapovijesti i prastarih civilizacija, te ponjave nadmašuju svu dosad poznatu etnografsku građu.
Gledajući ih, pred nama kao da se otvara uzbudljiva knjiga o drevnim vjerovanjima i običajima: zaštite od uroka, osiguranja sreće, zdravlja i radosti, a još najviše osiguranja potomstva, zdravog poroda.

Nadalje, likovni govor krpanih ponjava otkriva nam prastara božanstva, kojima su određene životinje, biljke, stvari bile posvećene, s kojima su ta drevna božanstva bila poistovjećivana...
O izložbi su govorile kustosice etnologije Karolina Lukač iz Muzeja Brodskog Posavlja i Jasmina Jurković Petras iz Gradskom muzeja Virovitica. Izložbu je otvorio virovitički dogradonačelnik Ivan Sić.