Obilježen Dan planete Zemlja

Radionicom "Drvo života" obilježili smo Dana planete Zemlje, 22. travnja u Gradskom muzeju Virovitica. Radionica je motivirana promišljanjem o ekologiji i životu danas. Iako je radionica prvotno zamišljena kao iscrtavanje kontura velikoga stabla kredom na površini mosta i ulaza u dvorac Pejačević zbog vremenskih (ne)prilika praktičan dio smo realizirali izradom šarenog stabla s eko porukama na kartonu koje je naknadno postavljeno na zelenoj gradskoj površini.

Kredu smo odabrali kao materijal budući je organskog podrijetla, razgradiva i ne šteti okolišu. Kroz slikovnu prezentaciju i razgovor s posjetiteljima dotakli smo se bitnih ekoloških problema današnjice, alarmantnih situacija koje ugrožavaju biljke, životinje i čovjeka tj. naš Planet te ponajviše kako mi sami možemo praktično djelovati obazrivo i odgovorno spram našeg okoliša. Posjetitelji su nakon druženja mogli izvući papirić s porukom (npr. RECIKLIRAJ, UPOTREBLJAVAJ MANJE TOPLE VODE, POSADI STABLO, IZBJEGAVAJ PRIZVODE VIŠESLOJNE AMBALAŽE, ISKLJUĆI ELEKTRONIČKE UREčAJE KOJE NE KORISTIŠ, VOZI BICIKL) te tu poruku ispisati unutar ilustriranog stabla od kartonskih kutija.

Koncept "drvo života" se koristi u znanosti, religiji, filozofiji, mitologiji i drugim područjima. Drvo života je čest motiv u raznim svjetskim mitologijama, i filozofijama. Mističan je to koncept koji aludira na povezanost svog života na našem planetu, a metafora je za zajednički razvoj u evolucijskom smislu.

Najbolje vrijeme za posaditi stablo
bilo je prije deset godina.
Slijedeće najbolje vrijeme je sad.

Kineska poslovica