Otvorena izložba "Jajce - kraljevski grad"

Izložba „Jajce - kraljevski grad" nastala je u želji da se široj publici predstavi bogatstvo kulturno-povijesne i prirodne baštine Jajca, ali i kao potreba da se izrazi podrška kandidaturi Jajca za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a.
Izložba se sastoji od 22 panoa, na kojima su prikazani nacionalni spomenici i prirodne ljepote Jajca. Autori fotografija su g. Tvrtko Zrile i g. Boris Ladan, a panoe je dizajnirao g. Ahmed Turudić.

U studenom 2007. godine izložba je predstavljena u sjedištu UNESCO-a u Parizu, gdje su ju otvorili g. Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i g. Koichiro Matsuura, tadašnji glavni ravnatelj UNESCO-a. Izložba je potom postavljena u Muzeju Sarajeva u ožujku 2008. godine, a početkom 2009. godine izložba je predstavljena u četiri grada u Švedskoj - Göteborgu, Helsingborgu, Stockholmu i Malmöu, uz pomoć švedske organizacije Cultural Heritage Without Borders (CHwB). U lipnju 2010. godine izložba je predstavljena u Zagrebu u Muzeju „Mimara".

Jajce je smješteno u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, na obalama rijeka Plive i Vrbasa i administrativno pripada Srednjobosanskom kantonu Federacije BiH. Jedan je od najstarijih i najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova u Bosni i Hercegovini. U pisanom dokumentu prvi put se spominje 1396. godine kada se utemeljitelj grada Hrvoje Vukčić Hrvatinić naziva „conte di Jajcze". U Crkvi sv. Marije 1461. godine u Jajcu okrunjen je posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević, a njegove kosti i danas se čuvaju u Franjevačkom samostanu u Jajcu.

Grad odlikuju izrazito bogata kulturno-povijesna baština te prirodne ljepote, a danas broji 25 nacionalnih spomenika. Prva inicijativa za upis historijskog gradskog područja Jajca na UNESCO-ovu listu svjetske baštine pokrenuta je još 1979. godine, a ponovno je oživljena 2005. godine, nakon čega je 2007. godine zahtjev poslan u sjedište UNESCO-a u Parizu.