Izrađena uskrsna jaja u Muzeju

U sklopu radionice „Jaja u Muzeju" održane u utorak 26. ožujka izrađeno je dvanaest velikih pisanica koje će ovog Uskrsa ukrašavati naš grad. Radionica je započela uvodnim predavanjem i prezentacijom o tradicijskim tehnikama ukrašavanja jaja s primjerima iz virovitičkoga kraja i okolice, a nastavila se praktičnim radom u skupinama. Raznovrsnim likovnim tehnikama oslikani su uvećani motivi virovitičkih tradicijskih pisanica. 

Temperama i vodenim bojama na velikim kartonskim predlošcima radili su se motivi s pisanica rađenih „batik tehnikom" kojom se rastopljeni vosak nanosi na jaje i zatim boja u jednoj ili više boja. Također istom tehnikom, izrađivana su jaja s biljnim motivima preuzetih s pisanica ukrašenih „faksimil tehnikom" odnosno tehnikom apliciranja biljaka na jaje i bojanja u lupinama crvenoga luka. Raznobojnom vunicom izrađivali su se rombovi preuzeti s pisanica rađenih tehnikom opletanja vunicom, koncem ili svilom. Lijepljenje komadića raznovrsne tkanine na veliko jaje preuzeto je iz najmlađe tehnike umatanja u tkanine i kombiniranja sa srčikom biljke zukve.

Sve pisanice će biti postavljene u gradu na različitim lokacijama te će tako sudjelovati u muzejskoj akciji „Uhvati jaje!". U „lovu na pisanice" potrebno je uhvatiti fotografiju sebe i svih dvanaest jaja mobitelom (ili fotoaparatom ili ako nemate mobitel prepričati na kojim ste mjestima vidjeli pisanice) te pokupiti nagrade u Muzeju u četvrtak od 10 do 17 sati! Sretno u potrazi!

Muzej i voditeljice radionice Jasmina i Anamarija zahvaljuju se svim sudionicima na sudjelovanju i pomoći pri izradi velikih uskrsnih jaja te svima želimo SRETAN USKRS!