Održana radionica na temu tiska i modrotiska

U subotu, 23. veljače otvoren je "Imaginarij" Gradskog muzeja Virovitica muzejskom radionicom "Otkrij svijet štampanja i modrotiska".
Malim i velikim posjetiteljima kratko je pojašnjena izrada tehnike tzv. rezervnog tiska odnosno štampanja uz pomoć drvenih kalupa i modrotiska u kojemu se koristi isključivo plava boja. Iz Etnografske zbirke pokazane su ženske marame zvane „farbenjače" rađene ovom tehnikom s kraja 19.

stoljeća, a veliki drveni kalupi iz Suhopolja posvjedočili su o obiteljskoj „farbariji" koja je izrađivala tekstil i marame za cijelo virovitičko područje. 

U praktičnom dijelu na već priređene platnene vrećice nanosili smo akrilne boje i naglašavali odštampane motive. Druženje u muzeju začinjeno je zadovoljstvom izrađenih vrećica koje su prema vlasnicima dobile raznovrsnu namjenu: za papučice, za pribor likovne kulture, za igračke.

"Imaginarij" podrazumijeva niz kreativnih radionica namijenjenih posjetiteljima Gradskog muzeja Virovitica usmjerenih razvoju pedagoške djelatnosti Muzeja i poticanju kontinuiteta dolazaka građana Virovitice u naš muzej.
Radionice će se održavati u prostorima Muzeja jednom mjesečno, subotama od 11 do 12.30 sati. Većinom su namijenjene djeci i roditeljima.
Cilj ove akcije je privući posjetitelje u muzej i pružiti im mogućnost edukacije o građi i podacima vezanim uz povijest, arheologiju i etnografiju ovoga kraja te umjetnost i kreativne vještine općenito. Radionice uključuju stručna predavanja i praktičan rad koji osmišljavaju i vode kustosice Etnografske, Kulturno-povijesne, Arheološke i Likovne zbirke Muzeja. Svaka radionica usmjerena je na određeni muzeološki sadržaj i prezentaciju građe kroz igru, predavanja, vodstva i učenje kreativnih vještina. 
Pridružite nam se sljedeći puta i uđite u "Okvire" novog "Imaginarija"!