Stotine Virovitičana pohrlilo na Noć muzeja

fotografije: Antonio Jurkin

Brojni Virovitičani posjetili su Gradski muzej Virovitica koji je u suradnji s Muzejom Slavonije iz Osijeka proslavio "Noć muzeja". Riječ je o manifestaciji koja se organizira u suradnji s Hrvatskim muzejskim društvom, a održava se u muzejima u cijeloj Hrvatskoj. U manifestaciji sudjeluju 144 muzeja od Iloka do Dubrovnika.

Osim razgledavanja stalnog muzejskog postava, Virovitičani su mogli uživati u gostujućoj izložbi "Ah ti kućanski poslovi" autorica Ksenije Katalinić, Radimile Biondić i Marine Vinaj u sklopu koje je prikazan razvoj kućanstva i kućanskih aparata od kraja 19. stoljeća do sedamdesetih godina 20. stoljeća.

Prikaz tog vremena predstavljen je kroz kuhinju kao centralno mjesto svakog kućanstva te kroz razne zanimljive kućanske aparate. Tako su posjetitelji mogli vidjeti prvotne miksere za kavu, stroj za proizvodnju bombona, nekadašnja glačala na struju i špirit, perilice rublja, ventilatore, prve peći na plin... Cijeli doživljaj obogaćen je reklamama i plakatima te novinskim člancima toga vremena.

Program šeste virovitičke Noći muzeja započeo je "Akcijom prikupljanja" kućanskih predmeta upriličenoj u zasebnoj dvorani . Putem kompjuterske prezentacije "Kuharice zlato moje, tebe hvali jelo tvoje!" posjetiteljima je predstavljen izbor kućanskih predmeta iz muzejskih zbirki virovitičkog muzeja te priređena prigodna anketa o ulogama i poslovima u kućanstvu žena i muškaraca danas.

Gost večeri bio je poznati gastronomski stručnjak, voditelj televizijske emisije "Jelovnici izgubljenog vremena", Veljko Barbieri koji je predstavio svoju knjigu "Jela starih barda" te posjetitelje razveselio jednim od svojih finih kulinarskih specijaliteta.

Posjetitelji su imali priliku osvojiti i pokoji koristan predmet u muzejskoj igri "Osvoji predmet!" pronalaženjem skrivenih predmeta u sklopu izložbe.

Tijekom cijele večeri kroz izložbu i događanja posjetitelje je vodila "kućanica", glumica Kazališta Virovitica Snježana Lančić Prpić uz par savjeta o domaćinstvu Virovitičkog lista iz šezdesetih godina 20. st. Opuštenoj atmosferi doprinijeli su glazbenom pratnjom DJ Lukša (Virovitica) i DJ Tudor (Rumunjska).

Detalje s izložbe svojim oštrim objektivom zabilježili su Antonijo Jurkin i Matija Turkalj.