Gradski muzej Virovitica dobitnik Zahvalnice Grada Virovitice za izniman doprinos u promicanju kulture i unapređenje muzejsku djelatnost

snimio: Ivan Šemper

Povodom Dana grada Virovitice danas je održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Virovitice na kojoj su uručena javna priznanja zaslužnim osobama, udrugama, ustanovama. Upravo jedno takvo priznanje pripalo je i virovitičkom gradskom muzeju. Riječ je o Zahvalnici Grada Virovitice koja je muzeju dodijeljena za izniman doprinos u promicanju kulture i unapređenje muzejsku djelatnost.

Gradski muzej u Virovitici osnovan je u rujnu 1953. godine kao zavičajni muzej kompleksnog tipa za grad i kotar Viroviticu. Muzej je smješten u dvorcu Pejačević koji se nalazi u samom centru grada Virovitice. Muzej posjeduje 4 zbirke koje se cijelo vrijeme obogaćuju građom: arheološku, etnografsku, kulturno-povijesnu i likovnu, te zbirku donacije Branislava Glumca koja je darovana Muzeju 1982. godine. Cjelokupni fundus muzeja ima oko 5.000 predmeta od kojih je 880 izloženo u stalnom postavu, gdje se prikazuje život virovitičkog kraja od mlađeg kamenog doba do prvih desetljeća 20. stoljeća, te kroz izbor djela iz Donacije Branislava Glumca eminentnih autora suvremene i moderne likovnosti kao što su: Ivo Režek, Marino Tartaglia, Krsto Hegedušić, Zlatko Prica, Vasilije Jordan, Miljenko Stančić, Nives Kavurić Kurtović, Ljubomir Stahov, Dubravka Babić, Mersad Berber i Dimitrije Popović.

Tijekom 60tak godina djelovanja u Gradskom muzeju Virovitica organizirane su tematski raznolike izložbe koje su pratile razvoj likovnog izričaja u Hrvatskoj, ali i podupirale osnovnu zadaću Muzeja čuvanje i dokumentiranje života, povijesti i običaja virovitičkog kraja od mlađeg kamenog doba do kraja 20. stoljeća.

Tako su uspješno prezentirane izložbe: Flora, proizvodnja umjetnog cvijeća 1929. 1960., 725 godina franjevaca u Virovitici, Arheologija virovitičkog kraja, Zapadna virovitička obilaznica, Srednjovjekovna nizinska utvrda u Virovitici, Putovanje svijetom, Zemljani lonci - virovitičko lončarstvo i lončarski proizvodi u Muzeju; te izložbe autora: Ivana Kožarića, Mladena Veže, Zoltana Novaka, Igora Rončevića, Nives Kavurić-Kurotvić, Mirka Ilića, Edite Schubert, Mencija Klementa Crnčića, Ede Murtića i mnogih drugih. Osim navedenog GM Vtc je 2009. godine uspješno izdao i promovirao likovnu monografiju posvećenu Stjepanu, Nikoli i Teodoru Tricku uz veliku izložbu sve trojice slikara.

Cijelo vrijeme Muzej surađuje i s drugim muzejskim ustanovama diljem Hrvatske kao i sa strukovnim društvima, arhivima i knjižnicama, te se tako još stručnije profilira unutar muzejske i dokumentarističke struke.

Kako je jedna od ključnih zadaća muzeja integracija sa zajednicom u kojoj djeluje, ali koju na neki način i predstavlja, tako je i Gradski muzej Virovitica osuvremenio svoj pristup publici i tijekom rujna 2008. godine predstavio svoju internet stranicu na kojoj možete pronaći sve aktualnosti vezane uz djelovanje Muzeja uz pregled zbirki i povijesti Muzeja.