Kakav lonac, onaki i poklopac!

U srijedu, 13. lipnja upriličeno je muzejsko-pedagoško događanje povodom izložbe "Zemljani lonci" u prostoru Gradskog muzeja Virovitica i na mostu ispred dvorca. Kustosice muzeja su posjetiteljima zasebno predstavile razvoj, uporabu, dizajn i prisutnost lončarske vještine unutar virovitičkog područja sa aspekata arheologije, kulturne-povijesti, etnologije i likovne umjetnosti.

Razgledavanjem etnografske izložbe virovitičkog lončarstva etnologinja Muzeja uvela nas je u naziv radionice, te pokazala i prepričala upotrebu raznovrsnih seoskih poklopaca i pokrivala tradicijskih lonaca; platnene krpe, domaće platno, limene i keramičke tanjure, drvene poklopce te poklopce izrađene namjenski. U tom duhu je i proizašla uzrečica „Kakav lonac, onaki i poklopac" u prenesenom značenju govoreći o usklađenosti. Vremenom i potrebom razvili su se i univerzalni poklopci koji su odgovarali većini tradicijskih posuda, pa je narodno životno iskustvo proizvelo mudrost izrekom „Svakom loncu poklopac" što u prenesenom značenju govori o onome koji se u sve upliće.

Kustosica Kulturno-povijesne zbirke istaknula je prisutnost i važnost lončarskog ceha u povijesti Virovitice te predstavila keramičku čuturu tamburaškog društva "Mladost" i majstorski rad lončarskog šegrta - remek (veliku glinenu posudu za vodu ili vino s kraja 19.st.).

Arheologinja Muzeja predočila je kronološki razvoj oblikovanja zemljanih posuda od neolitika, brončanog doba (za koje je specifična na ovom području ustanovljena tzv. Virovitička grupa), preko prisutnosti kulture Kelta u ranom srednjem vijeku koji izumom kotača donose i lončarsko kolo, te "bjelobrdske kulture" iz 11. st. prepoznatljive po zanimljivim linearnim dekoracijama.

 

S likovnog aspekta, povjesničarka umjetnosti Muzeja opisala je "raku" - zanimljivu tehniku oblikovanja glinenih posuda koja se razvila u 16. st. u Japana u funkciji ceremonije čaja. Danas se raku primjenjuje u dekorativne svrhe čemu doprinose neponovljivi vizualni efekti na površini predmeta nastali specifičnima procesom pečenja i obrade glazure. Svoje keramičke uratke Muzeju je ustupio Virovitičanin, prof. Miroslav Šošić kojem se ovim putem zahvaljujemo.

Događanje smo kreativno nadopunili malom intervencijom na površini mosta ispred dvorca Pejačević gdje su posjetitelji svih uzrasta imali priliku crtati svoje lonce i poklopce raznobojnim kredama po uzoru na tradicijske predloške ili one iz mašte.

Malim i velikom "lončarima" zahvaljujemo na sudjelovanju!