Obilježen Međunarodni dan muzeja

U petak, 18. svibnja Gradski muzej Virovitica obilježio je Međunarodni dan muzeja upriličivši nekoliko događanja inspiriran ovogodišnjom temom: Muzeji u svijetu promjena - novi izazovi, nove inspiracije. U 12 sati, u sklopu 17. muzejske edukativne akcije "Voda", održana je prezentacija rada u

GLOBE programu - Hidrološka mjerenja na Ođenici.

Svoja mala znanstvena iskustva s nama su podijelili učenici OŠ Ivane Brlić-Mažuranić te učenici OŠ Vladimir Nazor i njihove GLOBE voditeljice mr.sc. Jasna Razlog-Grlica i prof. Ana Tonković. Ujedno je učenicima od strane Muzeja prezentirana sama akcije "Voda" i sadržaji organizirani povodom nje tijekom svibnja. Bila su to: predavanje na temu "Voda i tradicija" pod vodstvom kustosice Jasmine Jurković Petras i pripravnice Sanje Galović te predstavljanje srednjovjekovnog zdenca nastalog od hrastovih greda kustosice arheologa Silvije Salajić.

Predstavljena je i održana likovna radionica na Ođenici inspirirana land artom pod vodstvom kustosice Likovne zbirke Muzeja. Unutar obilježavanja ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja predstavili smo i dvije mlade umjetnice koje se bave suvremenim temama: percepcijom ljepote tj. privlačnosti te propitivanjem urbanih prostora i njihova utjecaja na razvoj imaginacije i društvenosti čovjeka. Poveznica među autoricama je pristup u realizaciji radova baziran na interakciji. Umjetnice uključuju publiku u sam proces izvođenja svojih radova.

Izložba ANE HORVAT - Custom made (po mjeri) Interaktivna izložba - krpene lutke.

Posjetiteljima su ponuđeni rastavljeni dijelovi lutaka da ih slobodno sastave i dovrše u bizarnim kombinacijama. Tim činom posjetitelji kreiraju vlastite skulpture i postaju koautori izložbe. Time izložba poprima karakter performansa.

Izložba TONKE MALEKOVIĆ - URBANE LIVADE - igre i slike

Fotografije prikazuju prizore na kojima je nekada bila livada, a posjetitelji su pozvani da se prisjete igara i aktivnosti koje su provodili na tim mjestima. Izložba je svojevrsni arhiv sjećanja suprotstavljen fotografijama sadašnjosti. A pitanje koje postavlja: Gdje nestaju gradske zelene površine? I što još nestaje sa njima? Izložba je začetak bavljenja nestalim ili zanemarenim (fantomskim) javnim gradskim prostorima koji posjeduju potencijal za proizvodnju društvenog i jačanje imaginacije kroz uživljavanje i igru.

U fokusu su ovom prilikom gradske livade. "Relacijske dječje igre potiču i ojačavaju imaginacijske procese djeteta te razvoj društvenosti. Danas su djeci dostupne najrazličitije igračke, a svaka sprava za igranje ima propisane upute za korištenje, dok mnoge relacijske igre padaju u zaborav.

Zapuštene gradske čestice (kojih danas gotovo više i nema), sagledavam kao raspukline u prepropisanom i prereguliranom (a često i divljem/neplanskom) gradskom tkivu koje se razvija i svija oko nas, ukidajući sve više pravo na spontanost, na našu vlastitu kreaciju okruženja u kojem živimo, u širem smislu i cjelokupne društveno-političke stvarnosti.

Ta raspuklina, ili neispisana zelena platforma, metafora je povratka na nultu točku stvaralačkog procesa; tamo gdje nema zadatosti ni ograničenja, a imaginacija i participacija generiraju potencijal za nove vizije.

Pozivam posjetitelje izložbe da podijele neko od svojih sjećanja; opis igre, aktivnosti ili događaja koji su vezani uz neku gradsku livadu, zapuštenu česticu ili slični prostor na otvorenom. U katalogu, na praznoj stranici, ispišite svoje sjećanje, istrgnite stranicu i ubacite je u sandučić u izložbenoj prostoriji. Prilozi će biti uključeni u arhiv rada Urbane livade - igre i slike." (Tonka Maleković)

Predstavljen projekt Skriveni muzej

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, a u okviru preporuke Muzeji i inovacije, ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica, Mihaela Kulej, predstavila je projekt "Skriveni muzej". Riječ je o višemjesečnoj akciji koja će se odvijati na mrežnim stranicama virovitičkog muzeja, na adresi www.muzejvirovitica.hr

Skriveni muzej će Vam otkriti djelom nepoznate muzejske predmete „skrivene" u čuvaonicama.

U Arheološkoj, Etnografskoj, Likovnoj i Kulturno-povijesnoj zbirci čuvaju se raznovrsni „stari" i „novi" predmeti. Dio njih predstavit ćemo ovim putem - slikom i pričom koju nose.Doznat će te zašto su nam važni, koje su njihove osobitosti i karakteristike, kako se čuvaju u muzeju te kako nam pomažu u razumijevanju prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Želja nam je u prvom redu poboljšati komunikaciju s Vama, individualizirati predmete te Vas navesti na znatiželjno istraživanje naše, virovitičke prošlosti. Svaki mjesec predstavit ćemo jedan predmet, a o njemu će te moći komentar, upit, zadovoljstvo ili kritiku poslati izravno zaduženoj kustosici.

Cilj akcije je ostvariti drugačiji inovativniji pristup u komunikaciji. Stoga ćemo Skriveni muzej završiti svojevrsnom virtualnom izložbom/predstavljanjem svih odabranih predmeta.