Otvorena etnografska izložba Zemljani lonci

fotografije: Antonio Jurkin

U Muzeju je u petak otovorena etnografska izložba „Zemljani lonci - virovitičko lončarstvo i lončarski proizvodi u Muzeju", autorice kustosice Jasmine Jurković Petras.

Izložba je postavljena u dvije dvorane koje sadrže stotinjak lončarskih predmeta kao i tridesetak predmeta iz Etnografske zbirke. Predstavljene su i inscenirane životne scene iz tradicijskog svijeta u kojima se upotrebljavalo lončarsko posuđe. Posebno je zanimljiv dio s kolima „putujućeg lončara" gdje je prikazano kupovina odnosno razmijenjivanje namirnica za posude. Cjelinu s tipologijom svog posuđa iz Zbirke upotpunjuju kratki video prikazi lončarskog rada na ručnom i nožnom kolu, kao i paljnje posuda.

Za djecu je pripremljen kutak „Kakav lonac, onaki i poklopac" gdje se kroz memory igru mogu zabaviti i naučiti nešto o nekadašnjem tradicijskom posuđu.

Maketu nekadašnje lončarske peći izradio je gospodin Marijan Volenik, a u realizaciji izložbe su sudjelovali i kustosica Anamarija Kučan (likovni postav), Sanja Galović (priprema izložaka), Ivan Razlog i Matko Kolesarić (tehnički postav) te Suzana Biondić, Katarina Bubnjić i Mihaela Cergolj (priprema prostora i samih izložaka).

Izložbu prati i zanimljiv katalog. Otvorena je kroz svibanj i lipanj svim zainteresiranima, a ulaz je slobodan.