Arheološka izložba "“ Srednjovjekovna nizinska utvrda u Virovitici

U velikoj izložbenoj dvorani Gradskog muzeja u Virovitici virovitički gradonačelnik Ivica Kirin otvorio arheološku izložbu naslovljena “Srednjovjekovna nizinska utvrda u Virovitici.” Na izložbi su prikazane dosadašnje spoznaje s motrišta arheologije, povijesti, etnologije i povijesti umjetnosti, te spoznaje o srednjovjekovnoj utvrdi, koja je do kraja 18. stoljeća bila u središtu grada Virovitice.

- Virovitica je jedan od sretnih gradova jer je uspjela sačuvati srednjovjekovnu utvrdu, tzv. Wasserburg tipa, u središtu grada. Takve nizinske utvrde okružene su opkopom koji je bio ispunjen vodom. Početkom 19. stoljeća grof Pejačević je izabrao ovaj povoljan položaj za gradnju svoga dvorca koji je okružen perivojem. Izložba je primarno arheološkog značaja – kazala je Silvija Salajić, prof. arheologije i viša kustosica Gradskog muzeja u Virovitici, koja je i postavila izložbu.

Na izložbi su nalazi s osam arheoloških iskopavanja provedenih od 1991. do 2008. godine na srednjovjekovnoj utvrdi. Od prvog zaštitnog iskopavanja na lokaciji gradskog bazena do danas mnogo se toga saznalo i otkrilo o prošlosti grada. Osim pronalaska drvenih pilota srednovjekovnog mosta, grba grofa Pejačevića s heroldima, do ulaza u tunel, utvde s kulama i pratećeg inventara. Arheologinja Silvija Salajić je istaknula da je u planu istražiti dijelove utvrde, kulu i pilote mosta i te prikupljene arheološke nalaze konzervirati i rekonstruirati kao što je to učinjeno na ovoj izložbi.
   
Izložbu prati i bogat katalog u kojemu se s raznih motrišta tumače dosadašnje spoznaje o utvrdi, a predstavljaju se i arheološka iskapanja obavljena od 1991. do 2008. godine. Izložba se može razgledati do 26. rujna 2008. godine. (MV)