Održana muzejska akcija - Muzeji za sve

"Priče iz povijesti Virovitice". Izložba je nastala u sklopu akcije „Muzeji za sve“ Muzejske udruge istočne Hrvatske i Sekcije za muzejsku edukaciju i animaciju. Vođeni idejom da muzeji postanu mjesta za sve, ovogodišnju izložbu i prateću radionicu usmjerili smo na slijepe i slabovidne osobe. Posjetili su nas članovi Udruge slijepih i slabovidnih Virovitičko-podravske županije. Nastojali smo osmisliti program koji će unutar muzeološkog pristupa zadovoljiti kriterije izložbe, a koji ujedno odgovara navedenoj grupi posjetitelja.

Cilj nam je omogućiti doživljaj arheološke, kulturno- povijesne i etnografske građe te umjetničkih djela svojstven slijepim i slabovidnim osobama. Izloženi i odabrani predmeti povezani su tematskom okosnicom povijesti i života Virovitice. To su: predmeti frizerskog salona iz sredine 20. st., drveni licitarski kalup i modle za štampanje tekstila s početka 20. st., urna s poklopcem iz kasnog brončanog doba i posuda sa žigosanim ukrasom (kraj 8. i početak 9. st.), djelo Edite Schubert „Linija duga sto metara“ (1978.) i skulptura Igora Rufa „Skica za spomenik besmrtnom biću koje razapinje vrijeme“ (2009.).

Budući da naš stalni postav nije u mogućnosti zadovoljiti fizičke i brojne druge kriterije pristupa osobama s invaliditetom, nastojali smo kao Gradski muzej ovom prilikom dati uvid u prošlost Virovitice. Izložbu prati prigodna radionica senzibilizacije samog doživljaja muzejskih predmeta kod slijepih i slabovidnih osoba. Namijenjena je učenicima srednjoškolskog uzrasta kako bi metodološkim pristupom imali priliku taktilno osvijestiti doživljaj muzejskih predmeta iz perspektive bliske osobama oštećena vida. Uključujemo se i podržavamo akciju „Muzeji za sve“ s ciljem razvijanja svijesti o osobama s invaliditetom u društvu i u našoj sredini.