Otvorena izložba "Čudesna šuma, neka takva i ostane"

Uz nazočnost saborskog zastupnika Josipa čakića, gradonačelnika Grada Virovitice Ivice Kirina, virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, u Gradskom muzeju Virovitica, otvorio je, povodom Međunarodne godine šuma, otvorio je izložbu „Čudesna šuma, neka takva i ostane". Nositelj projekta je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Virovitičko-podravske županije u čije ime se nazočnima i sudionicima projekta zahvalila ravnateljica Tatjana Arnold Sabo. Izložbu je sufinanciralo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Partneri u projektu su Virovitičko-podravska županija i Hrvatsko šumarsko društvo - ogranak Virovitica. Autor fotografija je Kristijan Toplak, a realizaciju projekta pomogli su: Gradski muzej Virovitica, Kazalište Virovitica, Flora VTC i Grafiti Becker. Izložba će u Gradskom muzeju Virovitica biti postavljena do 6. studenoga do kada je otvorena za sve posjetitelje.

Projekt „Čudesna šuma, neka takva i ostane" je edukativno-informativan, s ciljem promocije vrijednosti šuma, kao hrvatskog nacionalnog bogatstva. Projektom se obilježila Međunarodna godina šume, a pritom je promoviran, odgovoran odnos prema šumama, ukazujući na njihovu izuzetnu vrijednost i važnost te potrebu očuvanja, kao uvjeta opstanka čovjeka. Izložbeni dio projekta „Čudesna šuma, neka takva i ostane" ima za cilj fotografijama pokazati ljepotu 5 najzastupljenijih vrsta drveća u šumama Virovitičko-podravske županije, odnosno Virovitičke Bilogore, tokom 4 godišnja doba (isto stablo, isti kut fotografiranja), odnosno sve pojavnosti ljepote i različitosti, svake od 5 odabranih vrsta (hrast, bukva, grab, lipa i divlja trešnja) u toku jedne godine. Kao poseban motiv, izabrano je pojedinačno stablo hrasta uz Virovitičke ribnjake, čime se dodatno željelo naglasiti izuzetnu bioraznolikost ovog područja. Prikazan je i set od 60 fotografija, koje detaljiziraju šumu, njene pojavnosti, karakteristike (kora drveta, list, cvijet, stanovnike drveća, tlo, životinje i biljke u podnožju stabla). Izložbu prati 10 informativno-edukativnih tabli s motivom šume u podlozi i odgovarajućim tekstom; Šume u svijetu, Šume u Europi, Hrvatske šume, Šume Virovitičko-podravske županije, Općekorisne funkcije šuma, Hrast, Bukva, Grab, Lipa i Divlja trešnja -detaljan opis vrste. Projektom je predviđeno pokazati i one različitosti koje inače teško uočavamo, a to su razlike u građi debla i kore vrsta koje rastu na području Virovitičke Bilogore - posjetiteljima su ponuđena na uvid označena debla, kako bi se i sami mogli uvjeriti u posebnost svake vrste. U središnjem dijelu izložbene dvorane, postavljena je bio - instalaciju, odnosno dočaran je dio ugođaja šume, postavljanjem stabla, panjeva, mahovine, šumskih plodova i lišća...

Za potpuniji doživljaj čudesnih prizora iz naših šuma, posjetiteljima je audio prikazom, prezentirana različitost zvukova šume. Kao suprotnost svemu prikazanom u velikoj izložbenoj dvorani, u dvorani do nje, manjoj, prikazane su tragične posljedice uništavanja i nestajanja šuma, viđene kroz umjetnički prikaz brutalnosti rata i uništavanja velikog hrvatskog umjetnika Ede Murtića kroz ciklus grafika Viva la muerte, s eko - instalacijom u središnjem dijelu ( metalno stablo „obraslo" raznim vrstama otpada, otpadno ulje, umjesto biljaka na tlu, na crnoj foliji razbacano smeće), sve to popraćeno zvukovima „industrijske revolucije" i ratnih razaranja. Prikazom ljepote naših šuma i njihove biološke raznolikosti, promicanjem njihove važnosti i vrijednosti, željelo se ukazati na potrebu da bogatstvo koje imamo očuvamo, da postanemo svjesniji njegove izuzetne važnosti za opstanak čovjeka, ali i kvalitetu života, a u isto vrijeme, želimo upozoriti do čega bi neodgovorno ponašanje i nerazumno gospodarenje moglo dovesti. Projektom želimo poručiti: Cijenimo i očuvajmo naše nacionalno blago, naše čudesne šume, neka ostanu vrela biološke raznolikosti i izvori života, ponašajmo se odgovorno i gospodarimo racionalno, ne dopustimo da nam se dogodi pustoš, ispraznost, smrt i nestajanje naših šuma. Realizacijom ovog projekta, aktivno se uključujemo u obilježavanje 2011.godine - Međunarodne godine šuma, te logotipu Međunarodne godine šuma, koji je osmišljen kako bi prenio poruku „Šuma za ljude", želimo dodati „Budimo ljudi za šume".