Izložbom 777 započelo ovogodišnje Rokovo

Povodom 777. rođendana grada Virovitice, Gradski muzej Virovitica sinoć je predstavio izložbu 777 temeljenu na građi I koja se čuva unutar četiri zbirke Muzeja.

U sklopu izložbe prikazani su i najzanimljiviji arheološki nalazi o čemu je na otvorenju govorila viša kustosica arheološke zbirke Gradskog muzeja Silvija Salajić.
Iz etnografske zbirke koju je predstavila Ana Marija Kučan između ostalog prikazana je i virovitička narodna nošnja, ručno oslikana škrinja, košare koje su nekada žene nosile na glavi pa čak i fertuni koji su bili namijenjeni za muškarce.

Osim toga, posjetitelji su se mogli prisjetiti tradicionalnih obrta i ključnih trenutaka u povijesnom razvoju Virovitice, ali i promotriti djela ljudi koji su obilježili likovnost ovog grada o čemu je govorila ravnateljica Gradskog muzeja Mihaela Kulej.

Viša kustosica Dubravka Sabolić predstavila je kulturno povijesnu zbirku iz koje svakako treba izdvojiti kopiju s prijevodom izvorne povelje kojom je Virovitica 1234. godine proglašena slobodnim kraljevskim gradom što je ujedno i prvi spomen grada.

Predstavljena je i građa koja do sada nikada nije izložena kao što je rukopis povijesti grada Virovitice koji je zaprimljen u Gradskom muzeju 1953. godine (odnosno odmah po njegovom osnivanju, pod rednim brojem 1), „Virovitičan" iz 1921. godine u kojem se nalazi zapisnik sa prve sjednice Grada Virovitice nakon što je Virovitica ponovo proglašena gradom, radni stol koji su izradili virovitički obrtnici 30-ih godina prošlog stoljeća...

Na kraju je izložbu, a samim tim i ovogodišnje Rokovo otvorio virovitički gradonačelnik Ivica Kirin koji je ujedno zahvalio svima koji na bilo koji način aktivno sudjeluju u životu grada te pozvao svoje sugrađane da posjete ovu doista zanimljivu izložbu, ali i sve manifestacije koje su priređene za ovogodišnje Rokovo kojim se obilježava i 777. rođendan grada.