Otvorena izložba Zoltana Novaka

Sinoć je u Gradskom muzeju Virovitica otvorena izložba akademskog slikara i profesora na Akademiji likovnih umjetnosti Zoltana Novaka.

Otvorenju je prisustvovao i sam autor koji je na poticaj kustosice izložbe, Mihaele Kulej, u formi intervjua pričao o svom slikarstvu i svojim djelima.

Izloženo je 38 recetnih ulja na platnu velikih formata nastalih 2010. i 2011. godine po izboru kustosice, ali i autora koji naglašava da ne voli ponavljati izložbe jer želi izložiti ono što upravo radi i tako ne prekidati stvaralački proces.

Novak je iznimno plodan autor i nakon izložbe Noćne slike koja je bila otvorena 2009. godine u zagrebačkoj Gliptoteci počeo se baviti novim temama stvarajući zanjimljive kompozicije u kojima pomalo arhetipski koristi znakove prepoznatljive za njegov opus.

 

Novak naglašava da slika ono čega se sjeća, što doživljava i percipira u svijetu oko sebe, «malog čovjeka» koji je infiltriran u društvo i bombardiran brzim informacijama medija.

 

Mihaela Kulej je naglasila da je Novak slikar prostora ističući prostor kao bitnu komponentu svih njegovih djela, a koji je ostvaren linijama i plohama koje nekada prerastaju u prave labirinte, odnosno bojom koju Novak koristi u kontastnim odnosima gradeći tako kolorističke perspektive.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Ivica Kirin, a možete ju pogledati do 25. srpnja.