Iva Matija Bitanga i Leo Vukelić: Umjetnost je bajka

U subotu 19.3. u Gradskom muzeju Virovitica otvorena je izložba Umjetnost je bajka Ive Matije Bitange i Lea Vukelića. Iva Matija Bitanga i Leo Vukelić, dvoje umjetnika koji se predstavljaju zajedničkom izložbom odvode nas u bajku.

U toj bajci naći ćemo Matovilku, koja je i dalje zarobljena u svojoj kuli, u ovom slučaju dvorcu; lopte koje nas pozivaju na igranje, a ipak su nekako izvan dosega; tunel od stolica koji vas zove da ispitate njegove transparentne zakutke; solo za jednu nesigurnu lampu; prekrasan luster iz štedljive bajke; Tizianove sinove, male i slatke bajkovite dječake i kao na svakoj pravoj izložbi/bajci slike koje su zapravo nasličja ili su ipak slike?

Umjetnost je bajka. U ovom slučaju sasvim (ne)bajkovita bajka koja se odvija na sasvim okrutan način. Jer zajednička potka svih bajka jest upravo okrutnost.

Bitanga i Vukelić predstavljaju se djelima koja su inspirirana prostorom u kojem izlažu te pozivaju na interakciju i propitivanje pojma umjetnosti, odnosno onim što predpostavlja umjetnost, lijepim. S druge strane ističu da ih unutar umjetničkog djelovanja posebno intrigira pitanje motivacije jer biti umjetnik danas, a ne baviti se klasičnim pristupom umjetničkom djelu, pdrazumijeva egzistencijalnu i izričajnu borbu kroz svakodnevnicu.