Održana radionica Sretan Božić

U Gradskom muzeju Virovitica 20. prosinca 2010. održana je radionica Sretan Božić! s temom izrade čestitki. Radionicu su vodile kustosice Dubravka Sabolić i Silvija Salajić.

Radionica je održana u dva termina: u 11 sati učestvovale su učenice iz 6., 7. i 8. razreda osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić pod vodstvom nastavnice Ankice Fijale, a u 13 sati čestitke su izrađivali učenici 5. d razreda osnovne škole Vladimir Nazor pod vodstvom nastavnice Nikoline Šmolc.

Učenici su izrađivali čestitke pastelama, kolažem, flomasterima a s prikazom jaslica, snjegovića, okićenih borova, paketića s darovima, kuglicama....

Kako je nastala prva čestitka? Sredinom 19. stoljeća (1843. g.) upravitelj londonskog Viktorija i Albert muzeja, Sir Henry Cole, nije stizao napisati prigodna pisamca uoči božićnih i novogodišnjih praznika. Pala mu je na pamet ideja kako to riješiti. Zamolio je tada poznatog pomodnog slikara Johna Callcotta Horsleya da mu nacrta neku prigodnu sličicu, koju bi mogao dati tiskati u većem broju primjeraka i poslati umjesto pisanja prigodnih pisama. Ubrzo je običaj pismenog čestitanja zahvatio čitavu Europu i Ameriku, a krajem 19. stoljeća prigodne čestitke postale su uobičajene i kod nas. U drugoj polovici 20. stoljeća čest motiv na čestitkama bio je dimnjačar, Djed Mraz s košarom ili vrećom s darovima.

Čestitke nastale na radionici mogu se pogledati u Muzeju.