Arheološko iskopavanje temelja srednjovjekovne kule u Virovitici

Ovih dana se privodi kraju arheološko iskopavanje temelja srednjovjekovne kule predviđeno za ovu godinu na sjeveroistočnom platou u gradskom parku u Virovitici.

Iskopavanjem smo obuhvatili južni i zapadni dio temelja kule započeto 2005.godine kada je iskopan zid do dubine od 2,00-2,50m. Napomenimo da je iskopavanje temelja kule od kamena i cigle, promjera 16 m a širine zida 4,60 započelo 2004g.

(U Gradskom muzeju u Virovitici se može nabaviti katalog izložbe o svim arheološkim iskopavanjima na srednjovjekovnoj nizinskoj utvrdi u Virovitici.)

Ovogodišnjim iskopavanjem smo uz brojne probleme s odronom zemlje uspjeli otkopati vanjski plašt zida do dubine od 3,00-3,50m u južnom dijelu kule. Pored poznatih karakteristika zida s utorima ovdje su se pojavila dva izbočenja zida ali i jedan zid iste gradnje, pliće ukopan u pravcu S-J, uz Dvorac Pejačević.

Uz izbočenje zidova je pronađena jama ovalnog oblika, čija zapuna je sadržavala veće ulomke cigle i kamena, ali i srednjovjekovne keramike, sitnijih životinjskih kosti i ljušture pužića.

Zapadni dio temelja kule je otkopan do dubine od 3,60m. U gornjem dijelu sonde, uz Dvorac smješten je srednjovjekovni odvodni kanal, zidan ciglom . U donjem dijelu sonde se nailazi na sloj plave gline s arheološkim nalazima iz srednjeg vijeka.

Ovaj dio temelja je zanimljiv jer je sačuvao zid s klesanim kamenom i ciglom u visini od 40-tak cm što daje sliku izgleda kule, te čak nudi i mogućnost njezine restauracije.

Ovogodišnji pokretni arheološki nalazi potvrđuju dataciju kule u 15.stoljeće. Najvažniji nepokretni arheološki nalaz je svakako impozantni temelj kule, koji je još kratko vrijeme prije natkrivanja, dostupan oku zainteresiranih za kulturnu baštinu. Solidno je to zidano zdanje od lomljenog kamena i opeke, povezano žbukom u vrlo dobrom stanju, koje se nastavlja i dublje.

Iskopavanje smo izvršili zahvaljujući financijskim sredstvima Ministarstva kulture i Grada Virovitice, ali uz pomoć sponzora(Cip d.o.o, Geobazis d.o.o,Croming d.o.o i Šumarija - Virovitica), bez kojih ne bismo mogli niti započeti ovo zahtjevno iskopavanje.

Srednjovjekovna nizinska utvrda u Virovitici za sada otkriva svoje lice na dva mjesta, kuli i pilotima mosta. Nakon arheoloških istraživanja koja će ovisiti o prilivu sredstava i konzervacije koja slijedi, ovi značajni svjedoci virovitičke prošlosti činit će sastavni dio obnovljenog parka , dostupan široj javnosti.

Silvija Salajić